Ruský útok v Čaplyne zabil přes dvacet lidí včetně dětí, uvedl Kyjev. Moskva tvrdí, že zasáhla vojenský vlak

Nejméně 25 lidí zemřelo po ruském útoku v obci Čaplyne v Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Oznámil to zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Agentura Unian dříve napsala, že ruská raketa na nádraží zasáhla vlak a zapálila čtyři osobní vagony. Zasaženy byly i obytné domy. Rusko útok potvrdilo s tím, že zasáhlo vojenský vlak. Podle ukrajinských úřadů jsou ale mezi mrtvými i děti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

  • 23:46

    Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

  • 23:25

    Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

„V důsledku ostřelování obytné oblasti a nádraží bylo zabito 25 osob, z toho dvě děti. Jedenáctiletý chlapec zemřel pod sutinami domu, další šestileté dítě zemřelo během požáru v autě poblíž nádraží,“ napsal Tymošenko na sociální síti Telegram. Jednatřicet lidí utrpělo zranění.

Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenský vlak. „Bylo zničeno přes dvě stě vojáků zálohy ukrajinských ozbrojených sil a deset kusů vojenské techniky na cestě do bojové zóny na Donbasu,“ uvedl mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov podle agentury Interfax.

Ukrajinské úřady podle ruskojazyčné stanice BBC zveřejnily fotografie zničených vagonů na nádraží, o vojenských ztrátách však nehovoří. Ukrajinská generální prokuratura sdělila, že po ostřelování se našly fragmenty raket Smerč a S-300 a soukromé domy v obci zasáhla raketa Iskander. 

Ruský úder na Čaplyne za Evropskou unii odsoudil šéf diplomacie EU Josep Borrell, který ho označil jako „ohavný“. „Ti, kdo jsou zodpovědní za ruský raketový teror, budou pohnáni k zodpovědnosti,“ napsal na Twitteru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již ve středu informoval o útoku Radu bezpečnosti OSN. „Takto žijeme každý den. Tak se Rusko připravilo na toto zasedání Rady bezpečnosti OSN,“ řekl Zelenskyj. Tymošenko už dříve uvedl, že ruské síly ostřelovaly Čaplyne několikrát.

Útok přišel na Den nezávislosti

Ukrajina ve středu slavila výročí své nezávislosti. V předvečer svátku se objevila varování před nebezpečím ruských raketových útoků, úřady proto zakázaly hromadné akce. Web Ukrajinska pravda uvedl, že letecký poplach zazněl v zemi během dne celkem 189krát. Vychází přitom z telegramového kanálu, který monitoruje letecké poplachy.

V západních částech Ukrajiny úřady vyhlásily letecký poplach šestkrát, píše Ukrajinska pravda. Hlavním městem Kyjevem se sirény rozezněly sedmkrát, nejvíce poplachů zažili lidé v Poltavské a Kirovohradské oblasti, kde je úřady varovaly před možností raketového úderu dvanáctkrát.

Z hlediska trvání byly nejdelší poplachy v Záporožské oblasti, kde trvaly celkem 14 hodin, a v oblastech Dněpropetrovské (13 hodin) a Charkovské (11 hodin). V Luhanské oblasti na východě země byl letecký poplach neustále, poznamenal ukrajinský web. V tomto regionu, který nyní prakticky celý okupují ruská vojska, je varování před vzdušnými útoky vyhlášeno téměř nepřetržitě dlouhodobě.

Ukrajinska pravda rovněž podává výpis hlášených útoků nebo raketových úderů za uplynulý den – ukrajinské úřady informovaly o ruských úderech v devíti z celkových 24 ukrajinských oblastí. Současně byly hlášeny exploze na Ruskem okupovaných územích, konkrétně v Záporožské, Luhanské a Chersonské oblasti, uvedla Ukrajinska pravda.

Výbuchy v Kyjevské oblasti

Ostřelování pokračovalo i v noci na čtvrtek. Výbuchy se podle ukrajinských úřadů ozvaly ve Vyšhorodském okrese severně od Kyjeva. Oblast zasáhly dvě rakety, zbývající exploze byly projevem práce ukrajinského systému protivzdušné obrany, píše server Ukrajinska pravda s odvoláním na předsedu správy Kyjevské oblasti Oleksije Kulebu, podle nějž úřady zatím nemají informace o civilních obětech. 

Podle serveru Ukrajinska pravda ruské invazní síly zaútočily v noci na čtvrtek také na čtyři okresy v Dněpropetrovské oblasti. „Noc byla nesmírně těžká, útoky byly neúprosné, jsou zranění,“ uvedl šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko.

Šéf vojenské správy v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti Oleksandr Vilkul rovněž v noci na čtvrtek na Telegramu oznámil, že ruské síly ostřelovaly z raketometů Tornado okres Metalurhijnyj. Vilkul vyzval občany, aby si dávali pozor na nevybuchlou munici. V tomto případě zatím nejsou informace o případných obětech.