Zelenskyj v Radě bezpečnosti OSN vyzval Rusko, aby přestalo s jaderným vydíráním

Proslov ukrajinského prezidenta Zelenského k půl roku války (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Vododymyr Zelenskyj ve středu vystoupil prostřednictvím videohovoru v Radě bezpečnosti OSN, kde vyzval Rusko, aby přestalo s jaderným vydíráním a stáhlo se ze Záporožské jaderné elektrárny. Již dopoledne pak u příležitosti ukrajinského Dne nezávislosti řekl, že Ukrajinci během posledních šesti měsíců změnili dějiny, svět i sebe a dali lidstvu naději na spravedlnost. Čtyřiadvacátého února se na světě objevil nový stát, řekl. Ukrajina se podle něj po ruské invazi znovu narodila, nevzdala se a je odhodlaná zvítězit. Nejméně 15 mrtvých a 50 zraněných si vyžádal ruský útok na nádraží v obci Čaplyne.

Úvodem svého vystoupení v OSN informoval ukrajinský prezident o nejnovějším raketovém útoku Ruska na železniční stanici v Dněpropetrovské oblasti. „Tohle je náš každodenní život,“ poznamenal Zelenskyj o útoku, který si podle něj vyžádal dva mrtvé a pět zraněných. „Takto se Rusko připravilo na zasedání OSN,“ dodal s tím, že bilance útoku může stoupat. Později list Ukrajinska pravda uvedl s odvoláním na Zelenského, že útok si vyžádal nejméně 15 mrtvých a 50 zraněných. 

Agentura Unian doplnila, že ruská raketa na nádraží zasáhla vlak, hoří čtyři osobní vagony. „Právě jsem dostal zprávu, že v Dněpropetrovské oblasti ruská raketa zasáhla přímo vagony na nádraží Čaplyne, čtyři osobní vagony tam teď hoří. Zabito bylo nejméně 15 lidí a asi padesátka byla zraněna. Záchranáři zasahují. Ale bohužel počet obětí ještě může vzrůst,“ uvedl Zelenskyj podle agentury Unian.

Stop jadernému vydírání

Ukrajinský prezident se vyjádřil také k situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou okupují ruské jednotky. „Rusko musí bezpodmínečně přestat s jaderným vydíráním a jednoduše se z elektrárny stáhnout,“ řekl Zelenskyj na setkání, které bylo svoláno u příležitosti šesti měsíců od ruské invaze do jeho země.

Rada bezpečnosti OSN na úvod setkání hlasovala o tom, zda na něm bude moci Volodymyr Zelenskyj vůbec vystoupit. Rusko se proti účasti prezidenta země, kterou částečně vojensky okupuje, ohradilo, ale při hlasování bylo proti jako jediné; třináct členů RB OSN se vyslovilo pro a Čína se zdržela, informovala ruská státní tisková agentura TASS.

Loňskou velkolepou přehlídku techniky k výročí nezávislosti vystřídaly letos v Kyjevě tiché a klidné akce (zdroj: ČT24)

Vystoupili i generální tajemník OSN a americká velvyslankyně při OSN

Generální tajemník OSN António Guterres v RB OSN odsoudil „absurdní“ válku na Ukrajině, která přesně šest měsíců po začátku ruské invaze do země představuje „smutný a tragický milník“.

„Dnešek je smutným a tragickým milníkem, šest měsíců od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu,“ řekl Guterres a odsoudil „důsledky této absurdní války, které dalece přesahují hranice Ukrajiny“. Zopakoval hluboké znepokojení nad vojenskými aktivitami v okolí Záporožské jaderné elektrárny a dodal, že „další vyhrocení situace by mohlo vést k sebezničení“.

K odsouzení války na Ukrajině se připojila také americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Dnes uplynulo šest měsíců promyšlené, neospravedlnitelné, brutální a rozsáhlé války Ruska proti Ukrajině, šest měsíců zjevných lží a porušování mezinárodního práva, šest měsíců strašlivých zvěrstev,“ prohlásila.

„Za všechno toto násilí a krveprolití, za humanitární a potravinovou krizi, za porušování lidských práv a hrozby vůči zranitelným skupinám nese odpovědnost výhradně Rusko,“ dodala americká velvyslankyně.  

Projev v centru Kyjeva

Na půdě OSN šlo o Zelenského druhou velkou řeč v tomto dni. Už dopoledne totiž promluvil k občanům, kteří si ve středu připomínají Den ukrajinské nezávislosti a současně půl roku od začátku ruské invaze. „Ve čtyři ráno 24. února se na světě objevil nový národ. Nenarodil se, ale znovuzrodil. Národ, který neplakal, nekřičel a nebál se. Národ, který neutekl, nevzdal se a nezapomněl,“ prohlásil ukrajinský prezident k 31. výročí nezávislosti země.

Zelenskyj k Ukrajincům promluvil z centra Kyjeva z náměstí Nezávislosti. „Rusko nám před šesti měsíci vyhlásilo válku. Po celé Ukrajině se 24. února ozvaly výbuchy a střelba… 24. února nám řekli: Nemáte šanci. 24. srpna říkáme: Šťastný Den nezávislosti, Ukrajino! Za těch šest měsíců jsme změnili dějiny, změnili jsme svět a změnili jsme se sami,“ prohlásil Zelenskyj před Památníkem nezávislosti.

„Co nás čeká na konci války? Říkávali jsme, že mír. Nyní říkáme, že vítězství,“ dodal prezident.

Oslavy ukrajinského dne nezávislosti v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Ukrajinci nyní podle svého prezidenta přesně vědí, kdo je jejich „bratr a přítel“ a kdo není „ani náhodný známý“. „A celý svět zjistil, kdo jsou Ukrajinci. A co je Ukrajina. Nikdo už nebude říkat: Je to někde vedle Ruska,“ poznamenal Zelenskyj. Prohlásil, že jeho vlast rovněž dala světu novou naději, že spravedlnost „neopustila náš cynický svět“.

Ulice Kyjeva zůstávají ve středu netradičně prázdné. Úřady v minulých dnech opakovaně varovaly před možností ruského bombardování velkých měst u příležitosti ukrajinského svátku. Zpravodaj ČT Jan Šilhan přímo z Kyjeva reportoval, že hlavním městem ráno dvakrát zněly sirény, ale k útoku nedošlo. Bomby v noci a nad ránem dopadaly v Dnipropetrovské oblasti, u Nikopolu či Kryvého Rihu, dodal Šilhan.

Starosta jihoukrajinského Melitopolu Ivan Fedorov, který byl v posledních dnech taktéž vystaven útokům, přesto řekl, že ukrajinské síly dělají všechno pro to, aby okupantům znepříjemnily život. „Melitopol je teď v podstatě centrem partyzánského odboje na území Ukrajiny. Hnutí odporu plní všechny úkoly a ničí zevnitř systém, který se okupanti na našem území snaží postavit. Existuje tedy koordinace mezi partyzánským odbojem a ozbrojenými silami Ukrajiny,“ vysvětlil Fedorov spolupracovnici ČT z Ukrajiny Julii Netidovové.