Ukrajina se připravuje na oslavy Dne nezávislosti. Zelenskyj vyzval k obezřetnosti

Ukrajina se připravuje na středeční oslavy Dne nezávislosti, kdy si připomene 31. výročí vzniku samostatného státu. Tentýž den uplyne také přesně půl roku od okamžiku, kdy do země vtrhla ruská invazní vojska. Bezpečnostní služby v této souvislosti varovaly, že hrozí masivnější raketové útoky a provokace ze strany Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj také dočasně zakázal organizovat hromadné akce a oslavy a posílil činnost bezpečnostních složek v ulicích měst.

Už v úterý 23. srpna slaví Ukrajina Den vlajky. Prezident Zelenskyj při této příležitosti blahopřál ukrajinskému lidu a ujistil je, že vlajka Ukrajiny se vrátí do všech měst a vesnic. 

„Modrožlutá vlajka Ukrajiny bude znovu vlát tam, kde je její domov. Tam, kde by měla vlát právem – ve všech dočasně obsazených osadách Ukrajiny. Navždy bude vlát v Melitopolu na Vítězném náměstí, kde nebudou ti, kteří tuto válku prohrají. V Chersonu na náměstí Svobody – nemůže tam být vlajka těch, kteří nevědí, co je svoboda,“ prohlásil během slavnostního ceremoniálu vztyčení státní vlajky v Kyjevě.

Vlajka bude podle Zelenského vlát i v krymských městech. „Bez ohledu na to, jak se někdo pokouší překroutit historii, tyto barvy jsou historicky spojeny s Krymem,“ zdůraznil Zelenskyj.

Slavnostního vztyčení státní vlajky se zúčastnili zástupci ukrajinské prezidentské kanceláře, vládní úředníci a vojáci. Účastníci drželi také minutu ticha za ty, kteří zemřeli během konfliktu.

Varování před ruskou agresí

Bezpečnostní složky současně varovaly, že Ukrajinci musí být ve dnech 23. a 24. srpna mimořádně opatrní. K obezřetnosti vyzval rovněž i prezident, který prohlásil, že Moskva při příležitosti výročí ukrajinské nezávislosti, na něž připadá i půlrok od začátku ruské invaze, chystá něco „obzvlášť ošklivého“.

Zelenskyj ve svém nočním videoproslovu řekl, že Ukrajinci ale nesmí dovolit, aby Moskva mezi nimi „šířila sklíčenost a strach“. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak již dříve poznamenal, že Rusko se v těchto dnech pokusí zesílit ostřelování.

Před útoky varovala i americká ambasáda v Kyjevě, která ve svém prohlášení zmínila, že v následujících dnech se ruské síly budou snažit zintenzivnit útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu i vládní objekty. Vyzvala také americké občany k odjezdu ze země. 

Zničená ruská vojenská technika v Kyjevě

Policie proto v tyto dny výrazně posílí hlídky ve městech. Na pořádek bude dohlížet téměř 6500 jednotek hlídkové policie, technici, psovodi a speciálních jednotky, informoval podle serveru Ukrajinska Pravda šéf Národní policie Oleksii Serhieiev. „Národní policie a všechny orgány jsou připraveny na různé scénáře. Zároveň ale apelujeme na občany, aby se vyhýbali davům, neignorovali sirény a měli na zřeteli místa úkrytu,“ uvedl.

Válka si také vyžádala změny v programu. Místo plnohodnotné vojenské přehlídky a slavnostního koncertu je na hlavním kyjevském bulváru Chreščatyk přehlídka zničené ruské vojenské techniky. Jsou mezi nimi například bitevní tanky T-72/80/90, bojová vozidla pěchoty BMP-3 a Tigery a nejnovější obrněná vozidla Linza a Typhoon.

Události ČT: Do Kyjeva přijel na Den vlajky polský prezident Duda (zdroj: ČT24)