Ukrajinci opět zasáhli strategický Antonivskij most u Chersonu. Už se po něm zřejmě nedá přejet

Ukrajinská armáda znovu zasáhla Antonivskij most, důležitou spojnici obou břehů Dněpru v Rusy okupované Chersonské oblasti. O útoku informují svědci na sociálních sítích a potvrdily ho i ukrajinské ozbrojené síly. Jde už o několikátý ukrajinský zásah mostu, který představuje důležitou zásobovací trasu pro okupanty.

„Antonivskyj most je jedním z dopravních směrů, které se Rusové snaží oživit,“ připomněla podle agentury Unian mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková a dodala, že „takovou stavbu nelze záplatovat kbelíkem betonu, vyžaduje to poměrně výrazné opravy a technologické procesy… Proto (most) kontrolujeme a připomínáme svou přítomnost na dálku.“ Poznamenala také, že nepříteli se nepodaří most obnovit.

Antonivskyj most u města Cherson pro Rusy představuje důležitou zásobovací trasu. Umožňuje invazním jednotkám přístup na území, jež okupují na západním břehu řeky. Pro ukrajinské ozbrojené síly je v posledním zhruba měsíci klíčovým cílem, zasáhly ho už několikrát.

Svědci podle agentury Unian uvádějí, že se po nejnovějším zásahu zhroutil jeden z mostních oblouků a trosky dopadly do blízké vesnice Antonivka. Unian také píše, že útok přišel v době, kdy se po mostě pohybovalo devět ruských nákladních aut s municí. Výbuchy, které jsou patrné na záběrech ze sociálních sítí, jsou zřejmě důsledkem zásahu těchto vozů, dodává agentura.

Cherson bylo první větší město, kterého se ruské síly po invazi do sousední země zmocnily, načež získaly kontrolu i nad Chersonskou oblastí. Ukrajinská armáda nedávno zahájila v tomto regionu protiofenzivu s cílem ho osvobodit od okupačních sil.