Izrael odmítá dodávku zbraní na Ukrajinu. O změnu postoje se neúspěšně pokusili Američané

Izrael odmítl dodávky protitankových zbraní Ukrajině vyrobených v Německu s izraelskou licencí, uvedl zpravodajský server Axios. Odmítnutí žádosti ze strany Spojených států podle něj potvrdili americký i izraelský představitel. Židovský stát zaujímá k ruské invazi rezervovaný postoj kvůli ruskému vlivu v Sýrii.

Podle serveru vznesl žádost náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl při návštěvě generálního sekretáře izraelského ministerstva obrany Amira Eshela ve Washingtonu před dvěma týdny. 

Izrael už pod tlakem Bidenovy adminitrativy upravil svůj postoj k ruské invazi na Ukrajinu a napadenou zemi mírně podporuje. Dosud však Kyjevu nedodal zbraně. Kahl měl proto Eshela požádat o povolení k převozu protitankových střel Spike. 

Rakety se vyrábí v Německu v továrně, která patří Izraeli. Podle licence tak musí jakýkoliv transfer těchto zbraní třetí straně schválit právě židovský stát. Eshel však žádost odmítl s tím, že na Ukrajinu bude země dále dodávat pouze nesmrtící vojenské vybavení.

„Nadále diskutujeme se spojenci a partnery o probíhající situaci na Ukrajině a o potřebě podpořit schopnost Ukrajiny bránit se proti ruské agresi, ale o podrobnostech těchto rozhovorů nebudeme hovořit,“ uvedl v reakci na dotaz Axiosu mluvčí Pentagonu John Kirby.

Vysoce postavený izraelský představitel podle serveru uvedl, že se země obává poškození bezpečnostních zájmů Izraele v Sýrii v případě, že by na Ukrajině po použití střel zemřeli ruští vojáci.

Ve Washingtonu se také před týdnem setkal americký ministr obrany se svým izraelským protějškem. Podle serveru Axios spolu o dodávkám protitankových střel nehovořili.