Rusové proti válce protestují především na internetu. Venku na ně čeká policie

Události: Protesty Rusů (zdroj: ČT24)

Ruská policie zasahuje vůči protiválečným demonstrantům velmi tvrdě s cílem zmařit jakýkoli protest v zárodku. Ve více než stovce ruských měst skončilo za mřížemi skoro šest a půl tisíce většinou mladých lidí. I z toho důvodu mnozí k protestům využívají raději sociální sítě.

Demonstrace v Rusku přesto pokračují. V neděli večer protestovalo několik desítek ruských žen proti invazi na Ukrajinu přímo před divadlem ruské armády v Moskvě.

Protiválečné hnutí je však nejvíc vidět a slyšet na sociálních sítích a internetu. Zastavit boje žádají ruské celebrity, sportovci, herci nebo zpěváci. Proti válce se už vyslovili také někteří bohatí ruští podnikatelé, které citelně zasáhly sankce.

„Na Ukrajině nyní každý den umírají nevinní lidé, to je nemyslitelné a nepřijatelné! Státy by měly utrácet peníze na léčbu lidí, na výzkum proti rakovině, ne na válku. Jsme proti této válce!“ napsal například Oleg Tiňkov, zakladatel banky Tinnkoff.

„Mír je velmi důležitý. Mírové rozhovory musí začít co nejdříve,“ napsal na sociální síť zase ruský miliardář Oleg Děripaska.

Už v první den útoku na Ukrajinu byla spuštěna v Rusku internetová protiválečná petice, od čtvrtka ji už podepsalo přes milion Rusů, podpisy stále přibývají.

Zablokovány Echo Moskvy a Dožď

V úterý ruské úřady navíc zastavily vysílání liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy a zablokovaly také internetové stránky televize Dožď. Podle agentury AP se to stalo v souvislosti s tím, jak tato média informují o ruské invazi na Ukrajinu.

Ruská generální prokuratura uvedla, že Echo Moskvy a televize Dožď na svých internetových stránkách zveřejnily „materiály s výzvami k extremistickým aktivitám a lživé zprávy o postupu ruské armády“ na Ukrajině. AP podotýká, že nezávislá média čelí v Rusku stále většímu tlaku.