V Rakousku platí na deset dnů lockdown pro neočkované, postihne dva miliony lidí

Události: V Rakousku platí na deset dnů lockdown pro neočkované (zdroj: ČT24)

V Rakousku začala platit celostátní uzávěra pro lidi, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19 či se v posledních 180 dnech nezotavili z koronavirové nákazy. Z omezení, které má zatím platit deset dní, jsou vyjmuty děti mladší 12 let, přičemž lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown netýká, pokud předloží negativní PCR test.

Neočkovaní mohou od pondělí opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie je bude kontrolovat namátkově. Za porušení nařízení hrozí podle agentury DPA pokuta až 1450 eur (36 600 korun).

Lockdown pro neočkované v Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, postihne přibližně dva miliony lidí. „Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný,“ prohlásil v neděli kancléř Alexander Schallenberg a dodal, že existuje významný rozdíl ve výskytu nákazy mezi očkovanými a neočkovanými.

Ve hře je i zákaz vycházení pro všechny

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein v neděli večer v televizi ORF řekl, že dalším opatřením by mohl být zákaz vycházení po 22:00 hodině pro všechny občany. V takovém případě by musely být omezeny i otvírací doby barů a restaurací. Tento návrh je na stole a rozhodne se o něm ve středu, prohlásil Mückstein.

„Všichni jsme na jedné lodi,“ řekl ministr. Pokud se má zabránit všeobecnému lockdownu, je podle něj nezbytné omezení kontaktů mezi lidmi.

Spolkový kancléř Schallenberg se ale v pondělí vyslovil proti novým opatřením v noční gastronomii, čímž se podle agentury APA postavil proti návrhu Mücksteina. „V tuto chvíli nepředpokládám, že bychom znovu zasahovali do noční gastronomie,“ řekl kancléř rozhlasové stanici Ö1. Podle něj není správné požadovat po očkovaných, aby prokázali solidaritu s neočkovanými. „Samozřejmě nevylučuji, že přitvrdíme,“ zopakoval Schallenberg.

V pondělí započatý lockdown označil Schallenberg za obrovský krok. Cílem podle něj je neočkované přimět k vakcinaci, a ne „zavřít očkované“.

Kromě toho končí přechodná fáze, kdy na pracovištích stačilo nosit respirátor třídy FFP2 místo prokázání očkování, uzdravení nebo negativního testu. Toto pravidlo (3G) platí na všech pracovištích, kde se vyskytuje fyzický kontakt se zákazníky a kolegy. Kontrolovat opatření mají zaměstnavatelé, namátkově je mají provádět i úřady. Zaměstnancům hrozí za porušení nařízení pokuta ve výši do 500 eur, zaměstnavatelům až 3600 eur.

V Rakousku epidemie v posledních dnech výrazně sílí, země zaznamenává nové rekordy v denních počtech nově nakažených. V sobotu úřady registrovaly dosud nejvyšší přírůstek 13 152 infikovaných. V neděli ohlásily 11 552 pozitivních testů za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší nedělní hodnota od začátku pandemie. Dalších 17 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo.