Pandemie ve světě: USA po roce a půl otvírají hranice pro cestující z Evropy, Rakousko zpřísňuje

Události: USA otevírají hranice pro cestující z Evropy (zdroj: ČT24)

Spojené státy od pondělí ruší omezení cest pro vybrané země, včetně České republiky a většiny Evropy. Restrikce, přijaté kvůli pandemii nemoci covid-19, platily rok a půl. Od zahraničních návštěvníků budou nyní USA při příjezdu vyžadovat očkování s výjimkou osob mladších 18 let a lidí, kteří se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů. Některé evropské země v reakci na stoupající počty nákaz opatření naopak zpřísní.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Cestovatelé do Spojených států se budou muset před nasednutím do letadla prokázat oficiálním očkovacím průkazem, aerolinky by je přitom neměly pustit na palubu, pokud od jejich druhé dávky uplynuly méně než dva týdny. K tomu bude ještě potřeba negativní test na koronavirus, který v čase odletu nesmí být starší než 72 hodin. Pro osoby, které mají z požadavku na očkování výjimku, nesmí být starší než 24 hodin.

Aerolinie a cestovní kanceláře z celé Evropy v souvislosti s uvolněním zaznamenaly mimořádný zájem o cesty do USA. Předpokládají navíc, že poptávka zůstane zvýšená po celý listopad a prosinec.

„Přešli jsme z nulové aktivity na úroveň podobnou říjnu 2019, takže době před covidem,“ pochvaluje si Jerome Thomann z cestovní kanceláře Jetset Voyages.

Zvýšení tržeb očekává také výkonný ředitel letecké společnosti Lufthansa Klaus Froese. „Vzhledem k významu Ameriky v našem podnikání je to možná zlomový okamžik,“ předpokládá Froese. Jen první den po zrušení zákazu odletělo z Británie do Spojených států šestašedesát spojů.

Rakousko: Do restaurace už jen s očkováním nebo po prodělání covidu

Některé evropské země naopak v reakci na stoupající počty nákaz koronavirem opatření zpřísní. V Rakousku už nebude pro vstup do restaurací, kaváren, kadeřnictví nebo na kulturní a sportovní akce stačit negativní test na koronavirus. Nově bude potřeba doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci.

Stejná pravidla budou platit pro hotely, lyžařské vleky nebo akce nad pětadvacet účastníků. Zpřísněná opatření budou podle představitelů rakouské vlády v platnosti i přes vánoční svátky. Za nedodržení nařízení hrozí podnikatelům pokuta v přepočtu 750 tisíc korun. Rakouský ministr vnitra Karl Nehamer také oznámil zvýšení kontrol.

Události: Rakousko zpřísňuje opatření (zdroj: ČT24)

„Jedná se o stimul, silný stimul, aby se lidé nechali očkovat. To je náš velký cíl,“ komentoval opatření rakouský kancléř Alexander Schallenberg. Zájem o vakcinaci v Rakousku stoupá. Například do největšího vakcinačního centra ve Vídni přišlo o víkendu pětkrát více lidí než v minulých týdnech.

Počet nakažených v Německu je nejvyšší od vypuknutí pandemie. Neočkovaní lidé proto budou mít v německém Sasku omezený vstup do interiérů restaurací a na kulturní a sportovní akce. Neočkovaným bude odepřen přístup i na čtvrteční oslavy začátku karnevalové sezony v Kolíně nad Rýnem.

Francie v reakci na zhoršení epidemické situace znovu zavádí povinné nošení roušek pro děti ve školách.

Slovenští zdravotníci vyzvali k očkování

Část slovenských zdravotníků v době zhoršující se epidemické situace požádala obyvatele země, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Ve veřejné výzvě uvedli, že se nemocnice plní covidovými pacienty, kteří by v případě očkování nemuseli být hospitalizováni.

Slovensko se v EU řadí ke státům s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19, zájem o vakcinaci však v zemi za nynější třetí vlny koronavirové infekce zatím výrazněji nestoupl. Premiér Eduard Heger odpoledne bez bližších podrobností řekl, že bude třeba přijmout rozhodnutí v zájmu toho, aby lidé dodržovali protiepidemická opatření.