Aplikace eRouška končí. Upozorňovala na rizikové kontakty, prý už ale není třeba

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už aplikace není nadále potřeba, uvedl na Twitteru tým eRoušky. Vláda rozhodla, že příští týden se povinné testování ve školách rozšíří o dalších třiadvacet okresů, celkem se tak žáci a studenti budou testovat v 31 okresech. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) však kritizoval ministerstvo zdravotnictví, že nemá jasnou stategii pro fungování škol.

On-line přenos
Koronavirus - listopad
9:32
Česko

V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

23:18

Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

19:54

Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Za dobu své existence varovala eRouška přes 400 tisíc uživatelů. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o pozastavení provozu eRoušky od konce října. „Děkujeme všem, kteří se stali součástí sítě 1,7 milionu lidí, a pomohli tak chránit své okolí,“ uvádí web eRoušky. K okamžiku vypnutí mělo podle něj aplikaci aktivní zhruba půl milionu uživatelů.

Informaci o nákaze do aplikace ale ke konci jejího fungování vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v září a říjnu. „Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky (technologicky gramotní uživatelé, kteří mají zájem pomoci chránit veřejné zdraví) už je očkovaná,“ uvádí se na stránce eRoušky.

Podle webu už trasování kontaktů nakažených není jediným nástrojem zvládáni epidemie. „Kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka,“ upozorňuje web eRoušky.

Od konce října přešla eRouška do „neaktivní“ verze. To znamená, že už v telefonu neběží na pozadí a nespotřebovává energii. Deaktivovaná aplikace má zapnutou podporu push zpráv, aby její tvůrci mohli informovat uživatele o dalším osudu eRoušky.

Nasbíraná data o setkáních s rizikovými kontakty se z telefonu smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace, respektive deaktivace funkce Oznámení o kontaktu. Data mohou uživatelé z telefonu vymazat i ručně.

eRouška funfgovala tak, že pomocí bezdrátové technologie Bluetooth sbírala data o kontaktu s dalšími mobily s nainstalovanou aplikací, v jejichž blízkosti se uživatel pohyboval. Pokud byl v blízkosti někdo, u koho byla prokázaná nákaza novým typem koronaviru, aplikace na to uživatele upozornila.

Nejvyšší nedělní nárůst od poloviny března

V neděli přibylo v Česku 2749 potvrzených případů covidu. Je to nejvyšší nedělní nárůst od poloviny března a zároveň o téměř tisíc nakažených víc než před týdnem. V nemocnicích leží s koronavirem 1503 pacientů, stav 221 z nich je těžký.

V mezitýdenním srovnání se počty nově nakažených zvýšily v každém dni uplynulého týdne. Laboratoře v něm odhalily dohromady 34 304 případů koronaviru. O týden dříve jich bylo 21 515. Nákaza v průběhu měsíce výrazně zrychlila. Například v prvních sedmi říjnových dnech přibylo 5623 nakažených. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 321 nakažených, takzvané incidenční číslo se tak od neděle zvýšilo o devět.

Roste také počet zemřelých s koronavirem. Za uplynulý týden jich ministerstvo eviduje 126, více než za první tři říjnové týdny dohromady. Údaje z posledních dní pravděpodobně při dalších aktualizacích ještě vzrostou.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu avizoval, že Česko se nejspíše od druhého listopadového týdne dostane na německý seznam rizikových zemí, což zkomplikuje cestování především neočkovaným. Německé úřady zveřejňují aktualizovaný seznam vždy v pátek.

Se začátkem listopadu se v Česku změnila řada proticovidových opatření. Například neočkovaní dospělí, kterým ve vakcinaci nebrání zdravotní důvody, už nemají preventivní testy na koronavirus hrazené z pojištění. Testům se také zkracuje platnost – v případě PCR z týdne na tři dny, antigenní metoda nově prokazuje bezinfekčnost pouze na 24 hodin.

Tachezy: Opatření se musí řídit počty nových případů

Podle vedoucí katedry genetiky a mikrobiologie z Přírodovědecké fakulty UK a členky MeSES Ruth Tachezy se vir nyní chová tak, jak se předpokládalo. S vysokou nakažlivostí delty je vidět, že si vybírá neimunní jedince a ty, kteří nejsou očkovaní. Pokud jde o očkované lidi v nemocnicích, jde vesměs o starší lidi a ty, kterým již dobíhá ochrana očkováním dvěma dávkami nebo prodělaným onemocněním.

Podle Tachezy je špatné řídit reakce na epidemii podle zaplněnosti nemocnic, důležité jsou narůstající počty případů, které se posléze se zpožděním projeví v nemocnicích.

Experimentální viroložka Ruth Tachezy k sílící epidemii nemoci covid-19 (zdroj: ČT24)

Plaga kritizuje ministerstvo zdravotnictví

Jedním z opatření proti šíření infekce je testování neočkovaných žáků, do kterého se v pondělí zapojily školy v osmi regionech s nejhorší epidemickou situací, konkrétně v Českých Budějovicích, Ostravě-městu, Prostějově, Prachaticích, Brnu-venkově, Přerově, Opavě a Karviné. Příští týden se povinné testování na koronavirus ve školách rozšíří o dalších 23 okresů včetně Prahy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že pravidla se tak nastavila při jednání s ministerstvem školství, které deklarovalo, že na přípravu testování potřebuje týden. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) sdělil, že o lokálním testování ve školách by mělo ministerstvo zdravotnictví rozhodovat podle predikcí vývoje epidemie, nikoli podle týden starých dat o počtu nakažených. Ohradil se proti tomu, že se žáci testují na základě starých dat vinou ministerstva školství.

„Celé je to o tom, že ministerstvo zdravotnictví je schopno predikovat a nedělá to,“ řekl. Ministerstvo školství podle něj zástupce z resortu zdravotnictví na potřebu využívat predikce opakovaně upozorňovalo. Připomněl, že ministerstvo zdravotnictví se v říjnu stavilo odmítavě i k samotnému testování ve školách, které dlouhodobě prosazuje ministerstvo školství. Místo testování uvažovalo ministerstvo zdravotnictví o tom, že by všichni žáci nosili i ve výuce povinně roušky.

Týdenní předstih v rozhodnutí o testování je podle Plagy potřeba pro to, aby se mohli připravit školy a rodiče. „Kdyby ministerstvo zdravotnictví využívalo svých predikcí, které opakovaně deklarovalo, že je má a že je schopno, tak samozřejmě nemusí rozhodovat na základě pátečních dat o dalším pondělku,“ uvedl. Podle něj ale není na ministerstvu zdravotnictví k testování velká ochota. Předsedkyně klinické skupiny, náměstkyně Martina Vašáková, má k testování ve školách jasně odmítavý názor, míní.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pondělí také podle Plagy informovala ústřední krizový štáb, že do konce roku nebude potřeba zajistit žádné další testy. Ve skladech Správy státních hmotných rezerv jich podle ministerstva školství zbývají nyní asi dva miliony. V základních a středních školách v ČR je zhruba 1,4 milionu žáků.

Zda ministerstvo zdravotnictví plánuje testovat ve školách i po 15. listopadu, ministr školství neví. „Nedokážu říct, jaká bude další strategie ministerstva zdravotnictví, protože už jsem si několikrát myslel, že nějakou strategii mají, nějaké hodnoty řekli, ale pak se to změnilo,“ řekl.

Dodal, že kvůli současnému postoji ministerstva zdravotnictví není možné školám ani proplácet přesnější PCR testy jako na jaře. Muselo by se rozhodnout víc v předstihu, aby vláda vyčlenila potřebné peníze a školy si stihly testy obstarat samy, vysvětlil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stát by měl vyjít vstříc restauratérům, míní prezident asociace

Od pondělí též musí personál restaurací kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost, tedy jestli jsou očkovaní, nebo mají negativní test či nedávno prodělali covid. Za nedodržení povinnosti hrozí pokuta jak provozovateli podniku, tak i hostům. Na místě až deset tisíc korun, ve správním řízení až tři miliony korun.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek předesílá, že provozovatelé udělají maximum pro to, aby dostáli opatření, o němž ale podle něj ministerstvo informovalo nejasně. „Ještě minulý týden jsme se dohadovali, jestli by personálu neměl host předkládat občanský průkaz. My jsme řekli, že to rozhodně dělat nemůžeme,“ podotýká pro ČT24 Stárek.

Zdůrazňuje také, že stát by měl vyjít podnikatelům vstříc: „To, že chceme podpořit očkování, je věc jasná, ale stát by si měl uvědomit, že k tomu opět využívá úzkou skupinu podnikatelů ve službách.“

Studio 6: Nová pravidla pro návštěvu restaurací (zdroj: ČT24)

„Pokles určitě přijde. Cokoliv se nařídí, se hned projeví, co se poklesu tržeb týče,“ očekává manažer restaurace Kolkovna Michal Tůma s odkazem na nová pravidla. Dle svých slov si nedovede představit, že pečlivou kontrolu jeho podnik personálně zvládne. Obsluha bude selektovat hosty přímo u vchodu, v případě větší vytíženosti posléze u stolů. Problémové zákazníky je podle Tůmy možné řešit pouze pomocí městské policie.

Kontroly budou častější, varuje Hamáček

Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová avizovala, že ačkoliv se hygienici soustředí na trasování, kontrolovat dodržování nových pravidel budou. „Měli jsme mimořádné kontroly i v pátek ve večerních hodinách. Pochybení jsou zjištěna, ale nejsou zásadní,“ popisuje Jágrová pro ČT24.

Vicepremiér Hamáček upozornil, že policisté a hygienici budou v souvislosti s přísnějšími opatřeními kontroly provádět častěji. „Krajské hygienické stanice jsou v kontaktu s krajskými ředitelstvími policie a na krajské úrovni se již uskutečnila jednání, je tam dohoda o spolupráci,“ konstatoval.

Zástupci hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu v pondělí avizovali, že zhruba čtyři stovky podniků nehodlají kontroly bezinfekčnosti dodržovat. Vládní nařízení považují za nezákonné a mluví v jeho souvislosti o diskriminaci zákazníků.

Na kontroly si musíme zvyknout, míní Vašáková a Philipp

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková apeluje, aby se lidé nechali očkovat. Proočkovanost v Česku považuje na nedostatečnou. Podle ní se musí zamezit silnému napětí zdravotnictví.

„Podívejme se na tu epidemii trochu jiným prizmatem. Nám v zásadě ani nejde o to, kolik je viru v populaci, ale jak moc žene nakažené do nemocnic. V zemích, kde mají vysokou proočkovanost, mají promoření také velké, ale v zásadě to nevadí, a nemusí mít ani velká opatření, protože nemají zatížený zdravotní systém. Nebojujeme proti viru, to je iluzorní představa, nepřemůžeme ho,“ zdůrazňuje.

Vašáková zároveň vyzývá provozovatele podniků a hosty, ať respektují nové opatření ohledně kontroly bezinfekčnosti. „Restauratér i návštěvník si to mají vzít za své – že toto je jejich ochrana. Ochrání tak podnik před zavřením a zaměstnance před nemocí. Stejně tak to může zaručit, že hosté, kteří se jdou najíst nebo pobavit, jsou bezpeční, a neodnesou či nepřenáší virus.“

Nové opatření pokládá i lékař a poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) za správné a ozkoušené. „Například v Německu je to naprosto běžné, do restaurace vás nepustí, pokud neukážete certifikát. Pokud se to zvládlo u našich sousedů, myslím, že se to zvládne i u nás,“ říká.

Pokud restrikce neprojde právně a zruší ji Nejvyšší správní soud, musí se podle Phillipa najít jiná řešení, jak omezovat roznášení viru. „V současné chvílí nám bohužel nezbývá nic jiného, než dalšími drobnými restrikcemi bránit tomu, aby se covid šířil. Takováto jednotlivá menší opatření – testování, trasování či omezení stýkání některých osob – myslím, patří teď k životu, a budeme si na ně prostě muset zvyknout,“ míní lékař.

UK: Další vlna pandemie a kontroly potvrzení o bezinfekčnosti (zdroj: ČT24)