S listopadem skončily plošně hrazené testy, změnila se i jejich platnost. Restauratéři kontrolují bezinfekčnost

Studio 6: Změny platnosti testů na covid-19 (zdroj: ČT24)

Od pondělí si lidé testy na covid-19, až na výjimky, musí platit ze svého. Antigenní by měl vyjít nejvýš na dvě stě korun, PCR na osm set korun. Vláda od tohoto kroku očekává větší zájem o očkování proti covidu. Od pondělí se mění i délka platnosti testů a se začátkem listopadu také musí restauratéři u hostů kontrolovat bezinfekčnost.

Certifikát o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu je doklad, který je pro vstup na řadě míst důležitý jako vstupenka. Prokázání negativním testem teď ale pro mnohé může zkomplikovat skutečnost, že na odběrových místech už nejsou od pondělí hrazené preventivní testy.

Výjimku mají od začátku listopadu děti do 18 let, ti, kteří mají alespoň jednu dávku očkování, nebo ti, kteří naopak ze zdravotních důvodů vakcínu dostat nemohou. Hrazené dál zůstává vyšetření, na něž lidi pošle lékař nebo hygienik.

Zkrátila se také platnost. V případě PCR testu z týdne na tři dny, u antigenní metody pak ze 72 na 24 hodin. A platí to i pro testy, které lidé podstoupili minulý týden.

Podle vlády má konec proplácení motivovat lidi k vakcinaci. Kabinet chce zvýšit proočkovanost hlavně v příhraničních regionech. Třeba na Jesenicku a Vsetínsku má jednu dávku méně než 60 procent obyvatel.

Počet nově naočkovaných se od poloviny října, kdy vláda oznámila zrušení hrazení testů, zvýšil. Ve všední dny teď zdravotníci aplikují až 13 tisíc prvních dávek.

Podíl obyvatel s alespoň jednou dávkou očkování
Zdroj: ČT24/ÚZIS

Testy ve školách s nejvyšší incidencí

Některé školy pak čeká testování na covid, v pondělí ho podstoupí žáci a studenti v osmi okresech, kde před týdnem bylo víc než tři sta nově nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Jde o okresy České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

Za týden se ale tento seznam rozšíří o nejméně třiadvacet regionů, ve kterých se epidemická situace zhoršila. „Počítáme s tím, že by se v těchto okresech testovalo v tom následujícím období, to znamená 8. a 15. listopadu,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Mělo by jít o Prahu, Prahu-východ, Prahu-západ, Beroun, Kolín, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Plzeň-město, Rokycany, Klatovy, Louny, Jihlavu, Blansko, Brno-město, Vyškov, Olomouc, Šumperk, Vsetín, Kroměříž, Zlín, Nový Jičín a Frýdek-Místek.

Testování ve školách
Zdroj: ČT24/ČTK

S kabinetem bude ministr diskutovat i o možnosti žáky a studenty vyšetřit pomocí PCR metody, což navrhují zástupci koalice SPOLU. „Antigenní testy slouží pro skupinu, která má příznaky. Ne pro screening nepříznakové skupiny, to není role antigenních testů,“ řekl místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

Vláda by se kvůli testování ve školách měla mimořádně sejít tento týden. Jednat by podle ministra zdravotnictví ale mohla i o tom, aby lidem bez očkování nebo prodělaného covidu už nestačil antigenní test, ale pouze ten PCR.

Obsluha se čtečkami

Od pondělí též musí personál restaurací kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost, tedy jestli jsou očkovaní, nebo mají negativní test či nedávno prodělali covid. Hospodští si proto pořídili čtečky.

„Hosté už dnes mají povinnost, aby bezinfekčnost měli, pokud chtějí navštěvovat restauraci. Potom nechápu, proč bychom to měli kontrolovat. Přijde mi to podobné, jako kdyby na benzince kontrolovali řidičský průkaz,“ vyjádřil kritiku majitel restaurace Baltaci v Napajedlech Lukáš Žaludek.

Nespokojení jsou restauratéři i jinde, čekají úbytek hostů. V některých podnicích musejí kvůli opatření personálně posílit. „Kvůli tomu, že tady budeme muset kontrolovat každého hosta zvlášť, tak na to musíme obětovat jednoho číšníka navíc, což jsou samozřejmě náklady navíc,“ popsal šéfkuchař Jakub Řiháček z restaurace U Dřeváka v Brně.

Jak restaurace nové nařízení dodržují, budou kontrolovat hygienici spolu s policisty. „Pro nás bylo důležité, aby nás policie v tomto podpořila. Protože je jasné, že hygieny logicky nemohou mít takové kapacity i vzhledem k tomu, že řeší celou řadu jiných věcí,“ uvedl Vojtěch.

„Mám zkušenost z Rakouska, mám zkušenost i z Itálie, kde v každé restauraci po mně chtěli QR kód, měli čtečky, byli na to nachystaní,“ podotýká Válek.

Za nedodržení povinnosti hrozí pokuta jak provozovateli podniku, tak i hostům. Na místě až deset tisíc korun, ve správním řízení až tři miliony korun.