Pandemie ve světě: Slovensko má nejvíc nových nákaz za půl roku, New York posílá mimo službu neočkované zdravotníky

Slovensko zaznamenalo za úterý nejvyšší přírůstek nových případů koronavirové nákazy za posledního téměř půl roku. Skokový nárůst nově nakažených eviduje Polsko, Rusko hlásí druhý den po sobě rekordní počet úmrtí. V New Yorku postavili mimo službu stovky zdravotníků, kteří se nenaočkovali. Slovinsko ve středu zastavilo očkování vakcínou Johnson & Johnson, učinilo tak v reakci na úmrtí 20leté ženy, která se tímto preparátem nechala očkovat.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Laboratoře na pětimilionovém Slovensku zjistily 1459 nově infikovaných, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Vyšší počet potvrzených nových případů měla země naposledy na začátku dubna po předchozí silné druhé vlně covidu-19. 

V nemocnicích je s covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění hospitalizováno 531 lidí, z nichž téměř 85 procent nebylo očkováno. Počet hospitalizovaných s covidem-19 tak stoupl na nové maximum od konce května. Zároveň přibylo čtrnáct potvrzených úmrtí, což je nejvíce za jeden den od poloviny května. 

Slovenská vláda rozhodla, že v nejnižším stupni epidemického rizika podle národního protiepidemického systému, kterým se řídí i nastavení karanténních omezení, již nebude žádný okres. Naopak zhruba každý šestý ze 79 okresů se dostane do druhého nejvyššího rizikového stupně pětidílné škály.

Znamená to například výraznější omezení pro fungování provozů a konání hromadných akcí, a to hlavně pro případ, že podnikatelé či organizátoři umožní vstup nejen plně očkovaným zákazníkům.

Skokový nárůst nakažených v Polsku

Výrazně přibylo nakažených v Polsku. Tamní ministerstvo zdravotnictví informovalo o 1234 nově potvrzených případech. O týden dříve to bylo 882 nově nakažených, a tedy nyní počet případů vzrostl o 40 procent, upozornila TVN 24. Úřady evidují dalších 22 úmrtí pacientů s covidem-19.

Naposledy hlásily polské úřady více než dvanáct set nových případů 26. a 27. května. V úterý ministerstvo informovalo o 975 nových případech a o úmrtí 29 pacientů s covidem-19, uvedl list Gazeta Wyborcza a připomněl dřívější ministrova slova, že by vláda mohla zpřísnit opatření proti šíření infekce, pokud denní přírůstek nových případů překročí tisíc.

Rekordních 857 úmrtí pacientů s covidem-19 zaznamenalo během uplynulých 24 hodin Rusko. Je to denní maximum druhý den po sobě, o den dříve hlásil vládní krizový štáb 852 úmrtí.

Slovinsko po podezřelém úmrtí zastavilo očkování vakcínou Johnson & Johnson

Slovinsko ve středu zastavilo očkování vakcínou Johnson & Johnson proti covidu-19. Učinilo tak v reakci na úmrtí 20leté ženy, která se tímto preparátem nechala očkovat. Používání vakcíny je pozastaveno do vyjasnění okolností smrti, uvedl podle agentura STA ministr zdravotnictví Janez Poklukar. 

Žena ležela od pondělka v nemocnici, zemřela ve středu ráno v důsledku krevní sraženiny v mozku. Podle ošetřujícího lékaře z lublaňské univerzitní nemocnice Igora Riglera je velká pravděpodobnost, že zemřela kvůli předchozímu očkování vakcínou Johnson & Johnson. Podobné případy jsou známy i ze zahraničí. Lékař připomněl, že podle vědců nastávají v jednom případě ze 100 tisíc.

„Musím zdůraznit, že jsme dosud ve Slovinsku naočkovali 120 tisíc lidí vakcínou Janssen (od firmy Johnson & Johnson) a že výhody očkování převažují nad potenciálními riziky,“ řekl Poklukar s tím, že pouze za září zemřelo ve Slovinsku více než 100 lidí na covid-19. Podle něj se jedná ve Slovinsku o druhý známý případ komplikací po očkování vakcínou proti covidu-19.

V New Yorku jsou neočkovaní zdravotníci mimo službu

V americkém státě New York úřady postavily mimo službu stovky zdravotníků a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří se nenechali proti nemoci covid-19 naočkovat, uvedla televize CNN. Ve státě platí povinnost, že zaměstnanci ve zdravotnictví musejí mít od pondělí alespoň jednu dávku vakcíny. Zaměstnancům, kteří byli posláni na nucenou dovolenou, hrozí ztráta místa.

Podle úřadu guvernérky tohoto státu má alespoň jednu dávku vakcíny přes devadesát procent personálu v nemocnicích a pečovatelských domech. Proočkovanost je mírně nižší mezi zaměstnanci dalších zdravotnických zařízení pro dospělé.

Postavení mimo službu stovek zdravotníků zvýšilo obavy z negativních dopadů na kvalitu péče. Stát New York tak přijal opatření, díky kterému budou moci na jeho území pracovat bez zbytečných administrativních průtahů a poplatků také zdravotníci z jiných amerických států.

Šéf sítě veřejných nemocnic Mitchell Katz CNN řekl, že zařízení fungují v plném režimu a netrpí nedostatkem personálu. V nemocnicích spadajících pod tuto organizaci se nechalo naočkovat 91 procent personálu. Proočkovanost je obvykle vyšší mezi lékaři a zdravotními sestrami.

V USA zavádí povinné očkování nebo testování vláda i soukromý sektor. Vláda oznámila povinné očkování nebo testování ve firmách se stem a více zaměstnanci, povinné očkování zavedla i pro zaměstnance a spolupracovníky federálních agentur a úřadů. Očkování po svých zaměstnancích vyžaduje stále více soukromých firem, například technologičtí giganti Facebook, Google či Microsoft.