Polská vláda varuje před začínající čtvrtou vlnou pandemie

Události: Polská vláda varuje před začínající čtvrtou vlnou pandemie (zdroj: ČT24)

V osmatřicetimilionovém Polsku je v nemocnicích s covidem pět set lidí, šedesát z nich potřebuje plicní ventilaci. V uplynulém týdnu přibývalo průměrně 350 případů denně, skoro o polovinu víc než v tom předchozím. Vláda varuje před začínající čtvrtou vlnou pandemie a dál vyzývá k očkování. Obě dávky přijala necelá polovina Poláků.

Polští školáci sedí ve třídách bez roušek a bez testů, které vláda plošně nikdy nezavedla. Na chodbách by si studenti zakrývat nos a ústa měli, ohlídat je to ale těžké. Vedení se snaží nemíchat skupiny a dohlížet na dezinfekci.

Třetí zářijový týden se na školách začne očkovat. V Polsku má ukončené očkování osmdesát procent učitelů a třetina dětí mezi 12 a 16 lety. Podle ministerstva zdravotnictví to jistou ochranu představuje, prezenční výuku ale dokáže garantovat pouze na jeden až dva měsíce.

Vakcinace zbrzdila

S hrozbou znovu zavřených škol pracuje i nejnovější klip očkovací kampaně. Vakcinace během léta totiž výrazně zbrzdila. Plnou ochranu má necelá polovina Poláků.

Novou motivací má být i návrh zákona, který umožní firmám poslat nenaočkované zaměstnance na neplacené volno. Nebo změnit jejich pracovní náplň, aby pro své okolí neznamenali ohrožení.

Vláda tvrdí, že je na čtvrtou vlnu dobře připravená. Zároveň počítá s tím, že případná omezení se dotknou nejméně proočkovaných regionů a těch, kteří vakcínu odmítli.