Během soboty opět výrazně přibylo nakažených koronavirem, padlo dosavadní víkendové maximum

Události ČT: Nárůst počtu nově nakažených (zdroj: ČT24)

Laboratoře v Česku odhalily do sobotních osmnácti hodin 884 nových případů koronaviru. Výrazně tak bude překonáno dosavadní víkendové maximum z minulé soboty, kdy laboratoře za celý den odhalily 507 nakažených. V zemi je nyní přes 13 tisíc infikovaných. Česká republika má za poslední týden na počet obyvatel osmkrát více nakažených než Poláci a šestkrát víc než Němci. Oproti předchozímu týdnu je případů dvojnásobek.

V Česku je aktuálně 13 086 nakažených, nejvíce od začátku epidemie. U většiny z nich má ale nemoc mírný průběh. S covidem-19 je hospitalizováno 297 lidí, v těžkém stavu je 69 z nich.

V posledních čtyřech dnech denní přírůstek vždy překonal tisícovou hranici a je pravděpodobné, že se tak stane i v sobotu. Vůbec nejvíc jich zatím bylo v pátek, kdy laboratoře odhalily 1 447 připadů.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 34 744 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k sobotním 18:00.

Ve srovnání s našimi sousedy je situace z hlediska šíření koronaviru v Česku nejhorší. Vykazuje téměř osminásobek proti Polsku, které má za uplynulý týden přibližně osm nových případů na 100 tisíc obyvatel, což je nejméně ze sousedních zemí. Ve srovnání s Německem má Česko šestkrát víc případů na počet obyvatel. 

Více testů

Za tento týden přibylo v České republice už zhruba 6600 potvrzených případů nákazy. Laboratoře v posledních dnech také více testují. Od úterý do čtvrtka provedly vždy více než 15 tisíc testů, v pátek to bylo rekordních 18 tisíc testů. Jejich celkový počet už překonal milion.

Až do pátku se zvyšoval podíl pozitivních testů. V pondělí byl necelých pět procent, v úterý a ve středu přes sedm procent a ve čtvrtek už více než devět procent. V pátek mírně klesl zhruba na osm procent.

Nejhorší situace je nyní v okrese Plzeň-jih, kde za uplynulých sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel téměř 161 nakažených. Následuje Kladensko, kde laboratoře za posledních sedm dní evidují zhruba 140 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V Praze je to zhruba 134 případů na 100 tisíc obyvatel, jen nepatrně lépe na tom je Berounsko.

Ministerstvo v pátek aktualizovalo takzvaný semafor, který na mapě zobrazuje riziko nákazy v jednotlivých regionech. V druhém oranžovém stupni jsou nově vedle Prahy okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště.

V těchto pěti okresech bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a 06:00. Omezení provozu se bude týkat i všech ostatních středočeských okresů, i když jsou v mapě zelené, informovala mluvčí tamních hygieniků Dana Šalamunová.

Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč zemí s výjimkou slezských. Místo dosavadních deseti je takových oblastí čtyřicet.

Od čtvrtka je kvůli zhoršené epidemické situaci povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. Už od začátku září platila povinnost chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.