Hygienici mají zavřít školu, pokud bude v karanténě třetina učitelů a žáků

Události: Školy v karanténě (zdroj: ČT24)

Hygienici začali zavírat kvůli nákaze zaměstnanců koronavirem nejen celé školy, ale i jednotlivé třídy. Například ve Frýdku-Místku poslali do karantény v jedné škole hned dvě třídy. Zařízení snížilo počet vyučovacích hodin, jinak ale dál funguje. Ministerstvo zdravotnictví vydalo pokyny, podle nichž budou moci hygienici od pondělí zavřít školu, pakliže nařídí karanténu u více jak 30 procent žáků a pedagogů.

„Základní myšlenkou celé metodiky je, aby karanténní opatření zasáhla školu co nejméně, pokud je to možné. Zavření školy nastane až skutečně při větším výskytu nákazy. Pokud se bude jednat o jednotlivce, karanténa se bude týkat nejbližšího okruhu lidí, tedy třídy, družiny a podobně,“ komentuje pravidla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Karanténa by se měla týkat pouze osob, které byly s nakaženým ve „významném kontaktu“. Každý případ mají hygienici řešit individuálně. 

„Jednotlivé situace se mohou odlišovat na základě řady více proměnných, jako je například typ a velikost školy, prostorové podmínky školy, počet žáků ve třídě a podobně. Významně odlišná může být rovněž aktuální lokální epidemiologická situace. Z těchto důvodů není možné stanovit univerzální postup. Přesto je možné vytvořit určité základní společné principy nařizování karantén v těchto zařízeních,“ konstatuje epidemiolog a člen pracovní skupiny resortu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Někde nařídili roušky, jinde školní rok vůbec nezačal

Ředitelka frýdecko-místecké školy Iveta Wilczková zatím nařídila používání roušek ve společných prostorách. V karanténě už totiž na její škole skončilo jedenáct zaměstnanců a zhruba padesátka dětí. Hygienici ale uzavřeli jen dvě třídy – jednu na prvním a jednu na druhém stupni.

„První stupeň má čtyři vyučovací hodiny, druhý stupeň má pět hodin,“ popisuje současný režim Wilczková.

Dosud se zavíraly pouze celé školy. Kvůli karanténě zaměstnanců nezahájili školní rok třeba v ZŠ Husova v Jičíně. Ani zde ale hygienici o uzavření zařízení nerozhodli. Ředitel Roman Mareš musel vyhlásit volno, během kterého ale rodiče žáků nedosáhnou na ošetřovné. Někteří si ale pro potvrzení na ošetřovné k řediteli přišli.

Ministerstvo školství může zavřít školu a pomoci rodičům k ošetřovnému

Volno vyhlásil také ředitel pražské ZŠ profesora Švejcara Ondřej Lněnička, kde je v karanténě část pedagogického sboru. Ani on ale nevěděl, jak školu uzavřít oficiálně. Podle ministra školství je potřeba požádat jeho úřad o odložení začátku výuky. „Jsme schopni ředitelské volno upravit a překlopit organizační změnou školního roku, a tím pádem tam vzniká i nárok na ošetřovné,“ vysvětluje šéf resortu školství Robert Plaga (ANO).

Lněnička už o takovou možnost požádal. Rodičům svých žáků tak může v klidu vydávat potvrzení, které k žádosti o ošetřovné potřebují. „Ministerstvo školství nám odpovědělo, že uzavírá školu na období od 1. září do 9. září z hygienicko-provozních důvodů právě kvůli karanténám pedagogů, takže už jsme oficiálně zavřenou školou,“ konstatuje ředitel.