Zákaz vstupu rodičům nebo teplé oblečení kvůli větrání, i tak vypadá život ve školách v době pandemie

Teplé oblečení, zákaz vstupu rodičům, oddělení žáků podle stupňů nebo pevné časy vyzvedávání dětí z družin – tak vypadá v praxi začínající školní rok. České televizi to popsali oslovení ředitelé škol. Opatřeními reagují na manuál, který připravilo ministerstvo školství. Učitelé tak v letošním roce musí dbát i na teplotu dětí, větrání učeben a v případě nákazy poloviny dětí ve třídě učit distančně i prezenčně zároveň. Někde doporučují také teplé oblečení do třídy.

Žáci tak dostali od vedení škol nová doporučení. A to dokonce i taková, že by se měli do školy teple obléknout. To je případ například Základní školy Burešova v Praze 8. „Prosíme, dohlédněte i na dostatečně teplé oblečení, aby dítě nenastydlo, zejména sedí-li ve třídě blízko okna,“ napsal na stránkách školy ředitel Ivo Mlejnecký. Ten reaguje na jeden z bodů manuálu ministerstva školství, který vybízí k pravidelnému větrání nejen během vyučování.

Paradoxní situace nastává také podle ředitele Gymnázia Písek Michala Drnce při sledování dětí při vstupu do škol, kdy by učitelé měli rozpoznat dítě s příznaky a zabránit mu ve vstupu. „Na jednu stranu děti nemáme vpouštět do školy, pokud projevují příznaky nakažení, na druhou stranu nejsme povinni aktivně zjišťovat příznaky u žáků,“ komentuje manuál Drnec.

Nešťastný moment pro učitele podle jeho slov přijde, až se polovina dětí dostane do karantény. Pedagog je v tom okamžiku povinen vést jak distanční výuku, tak i prezenční pro zbylé žáky ve třídě. „Už teď lituji všechny učitele, kterým se to stane. Zatím si nikdo neumíme představit, jak to bude fungovat, jestli se učitel bude po pracovní době věnovat ještě žákům distančně, nebo se vymyslí jiný způsob,“ doplňuje.

Rodiče si děti vyzvedávají dle harmonogramů

Nejobtížnější pro ředitele bylo zorganizovat podle manuálu provoz školních družin, kroužků a jídelen. „Nejtěžší na organizaci byly mimoškolní kroužky a školní družina. Ta se nachází v jiné budově a máme pro děti vyhrazená tři oddělení. Zajistit jsme museli hlavně příchod, každý ročník dochází do družiny odděleně. Ve škole si smí rodiče vyzvednout jen prvňáky, a to pouze tento týden,“ popisuje ředitelka Základní školy Příbor Jarmila Bjačková.

Nová pravidla pro školní družinu platí také ve zmiňované ZŠ v Praze 8, kde kvůli velkému počtu dětí vytvořili harmonogram pro jejich vyzvednutí. Žáci tak budou odcházet po ročnících v patnáctiminutových intervalech. I zde smí do školy s rouškou vstoupit pouze rodiče žáků prvních tříd, ostatní musí čekat venku před budovou.

Školy by měly také zamezit zbytečnému setkávání dětí na chodbách či ve společných prostorách. Podle ředitele Drnce ale nelze studentům pohyb mimo třídu upřít. „V doporučení zní, aby žáci trávili čas ve třídě, ale nemůžeme je tam zavřít. Budou muset na záchod, do bufetu na svačinu. K nějakému kontaktu tak na chodbách docházet bude.“ K úpravě časů přestávek Drnec ale nepřistupuje, je to podle jeho slov pro tak velkou školu neproveditelné.

Naopak na základní škole v Novém Jičíně si mohou učitelé prvního stupně upravovat konec jednotlivých hodin individuálně. Chtějí tak zamezit zbytečnému kontaktu s ostatními třídami. Škola má navíc oddělené stupně patry. „První stupeň se u nás nachází v prvním patře, ve druhém je pak druhý stupeň. Individuálními úpravami přestávek chceme zamezit kontaktu napříč třídami a stupni,“ vysvětluje Bjačková. Škola nemá problém ani se zajištěním případných pomůcek. Ochranné štíty si tiskne pomocí vlastní 3D tiskárny.

Komplikace i ve stravování

Problémy se nevyhnuly ani organizaci školních jídelen. Někteří žáci do nich musí docházet mimo budovu, často se však nejedná o jediné studenty. „V Písku je jedna jídelna, do které dochází tři zdejší největší školy. Takže se to nedá perfektně zorganizovat. Upravili jsme časy, rozdělili jsme ročníky tak, aby nechodily společně. Ale stejně předpokládáme, že nastane problém, nedá se to časově zvládnout,“ konstatuje Drnec.

Kvůli organizačním problémům se školy obracely také na Asociaci ředitelů základních škol. „Dotazy a stížnosti jsme vždy konzultovali v rámci asociace. Ředitelé psali, že určité body jsou těžko realizovatelné. My jsme jim ale radili, že v manuálu stojí – podle možnosti školy,“ okomentoval prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Podle jeho slov stoprocentní realizaci podle manuálu po školách nikdo nechtěl. 

Ztíženou situaci mají nyní školy v Praze. Území hlavního města totiž hygienici zařadili na epidemiologickém semaforu do druhého stupně rizika nákazy. Místo zelené barvy je tak Praha od 28. srpna oranžová. Kvůli tomu zavádí některé školy další opatření. Vedle povinnosti nošení roušek ve společných prostorách ruší například ZŠ Burešova také možnost stravování pro cizí strávníky.