Plaga chce po Vojtěchovi jasná pravidla pro zavření škol. Spory se vedou také o ošetřovné

Co s dětmi, které zůstaly doma, a jak to bude s ošetřovným. Tím vším se musejí zabývat rodiče žáků, jejichž školy zůstaly kvůli karanténě pedagogů zavřené. Přestože děti nemá kdo učit, hygienici tato zařízení oficiálně neuzavřeli. Ministr školství Robert Plaga (ANO) proto žádá, aby resort zdravotnictví vydal přesné pokyny.

Na Základní škole profesora Švejcara v Praze 12 školní rok v úterý vůbec nezačal. Není tam totiž nikdo, kdo by žáky učil či alespoň pohlídal, protože pedagogický sbor je v karanténě. Ředitel školy Ondřej Lněnička přesto rozhodnutí o uzavření školy od hygieniků nedostal. „V tuhle chvíli se nacházíme někde v mezistupni, kdy je škola stále otevřená, ačkoliv nemáme žádné pedagogy,“ popisuje ředitel.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová tvrdí, že není důvod školu zavřít. Učitelé se totiž nepotkali s dětmi, jsou izolováni a nehrozí tak šíření nákazy. „Ve škole není nikdo, kdo by onemocnění přenášel, takže hygienická stanice nemůže v souladu s dikcí zákona uzavírat školu,“ konstatuje.

Čtrnáct zasažených škol nás možná zaskočilo, říká Vojtěch

Podle ministra školství by ale hygienici o zavření rozhodnout měli. Chce proto po ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), aby vydal jasné pokyny. „Není možné, aby hygieny v těchto případech postupovaly alibisticky a přenášely zodpovědnost na ředitele škol,“ má jasno Plaga.

„Musíme najít společné řešení a zpřesnit pravidla, která jsou nastavena manuálem, ale u zavírání škol se zdá, že to není úplně zřejmé. Možná nás zaskočilo, že už dnes máme zasažených 14 škol. Musíme na to reagovat a pravidla sjednotit. Pracujeme na tom společně s epidemiology a do pátku bychom to chtěli mít vydiskutováno tak, aby pravidla byla jasná,“ konstatoval pro ČT Vojtěch.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba metodiku sjednotit, protože každý má na problém jiný názor.

Události: Spor o zavřené školy (zdroj: ČT24)

Otazník nad ošetřovným

Někteří rodiče se podle školských odborářů na pedagogy i zřizovatele zlobí, protože musí zůstat doma s dětmi a nemají nárok na ošetřovné. Potíž je podle odborů i s výukou na dálku, kterou chtějí uzavřené školy poskytovat. Pokud totiž hygienici sami o uzavření školy nerozhodnou, neplatí ustanovení zákona, že se žáci musí distančního vzdělávání účastnit.

Někteří rodiče pak podle zástupkyně odborů v Praze Evy Dvořáčkové nadávají učitelům, že chtějí po dětech, aby se učily, když mají ředitelské volno. „Pokud by byla škola krajskou hygienickou stanicí uzavřena, tento problém by nenastal,“ napsal šéf odborů František Dobšík v dopise ministru Plagovi.

Počet škol, které nefungují, přitom pomalu roste. Kvůli nákaze mezi pedagogy zůstaly zavřené třeba ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích nebo Fakultní základní škola v Praze 13. Všechny tři počítají předběžně se začátkem školního roku v pondělí 14. září.

„Musí se chránit děti, samozřejmě i učitelé. Na druhou stranu ta práce, hlídání, finance, už tak děti hodně zameškaly,“ komentuje situaci matka jednoho z žáků ZŠ U Červených domků v Hodoníně.

Do řešení problému by se podle Dvořáčkové měla zapojit i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Odborářka podotkla, že bez ošetřovného musí být nyní s dětmi doma stovky rodičů a později by se podle ní mohl problém týkat mnohem více lidí. „O uzavření škol, pokud má vzniknout nárok na ošetřovné, rozhoduje hygiena,“ reaguje ministryně.

Ošetřovné se nyní dává z nemocenského pojištění ve výši 60 procent základu výdělku devět dnů na děti do deseti let. Aktuální návrh ministerstva práce počítá s tím, že by se vyplácelo po celou dobu případného uzavření tříd či škol. Podpora by měla být na školáky do 13 let. Podle Dvořáčkové to ale Maláčová měla řešit dřív. „To je všechno už pozdě, když některé školy máme zavřené,“ uzavírá Dvořáčková.