Kadeřníci budou mít kromě roušky i štít. Vláda zveřejnila další pravidla pro uvolňování

Kadeřníci budou muset mít po otevření provozovny zdvojenou ochranu dýchacích cest, kromě roušky budou mít i štít. Zákazníci budou dva metry od sebe. Na tiskové konferenci k další vlně uvolňování to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Do muzeí bude smět po otevření jen 100 lidí současně, maximálně jeden na 10 metrů čtverečních. V divadlech se může obsadit jen každá druhá řada. Od 11. května umožní vláda sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Vláda v pátek zveřejnila další pravidla pro uvolňování opatření. Kadeřníci například budou muset nosit roušku i ochranný štít, do muzeí bude smět po otevření jen 100 lidí současně.
  • Hygienici by při odhalování nových případů nemoci COVID-19 měli od pátku začít používat principy takzvané chytré karantény.
  • Poděkování všem občanům a především lidem, kteří bojují v první linii proti koronaviru, nebo příspěvky o lásce, práci a opatřeních vlády zveřejňují u příležitosti Svátku práce na webu politické strany.
  • Na hraničním přechodu do Německa ve Folmavě na Domažlicku protestovali pendleři, kteří denně dojíždějí za prací za hranice. Nelíbí se jim, že si musí povinně platit testy na koronavirus.
  • Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková žádá ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, aby rychleji uvolnili opatření, která se dotýkají ohrožených rodin, lidí s postižením i jejich pečujících.
  • Už ve čtvrtek vláda rozhodla po úterním souhlasu sněmovny o prodloužení nouzového stavu do 17. května.
  • Vláda také ve čtvrtek schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, rychlejší otevírání škol a rozvolnění pravidel pro nošení roušek, dojíždění za prací do ciziny a hromadné akce.

Vláda v pátek dopoledne na tiskové konferenci zveřejnila další pravidla pro uvolňování opatření. Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i ochranný štít. Nutné bude sledovat teplotu těchto pracovníků, při tělesné teplotě nad 37 stupňů nebudou moci pracovat, platí to i pro další symptomy nákazy novým koronavirem. Mezi zákazníky budou muset být dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny.

Kadeřníci si budou muset před každým dalším klientem vyměnit rukavice, mezi výměnou si podle Vojtěcha navíc mají dezinfikovat ruce virucidním prostředkem. Povinnost jednorázových rukavic platí také pro manikérky, pedikérky, ale nevztahuje se na maséry.

Po každém zákazníkovi bude nutné dezinfikovat dané místo, pravidelně by se měly dezinfikovat a čistit i další povrchy, zejména kliky či zábradlí, kde se lidé častěji dotýkají. Pro zákazníky by měla být v provozovnách k dispozici dezinfekce, o bezpečném pohybu v salonech by měli být lidé provozovateli služeb informováni.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví z 1. května k další vlně uvolňování (zdroj: ČT24)

Pro zkoušené zboží karanténa nebude platit

Na oblečení, které si lidé od 11. května budou moci vyzkoušet v obchodě, se nebude vztahovat karanténa. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). 

Oblečení, které lidé v prodejnách nyní reklamují nebo vrátí, by prodejci měli na tři dny uložit stranou. Pro oděvy bude od 11. května platit lhůta 24 hodin. Až po uplynutí této doby budou moci obchody zboží opět nabízet k prodeji. 

Nyní platný zákaz zkoušet oblečení v obchodech se nevztahuje na obuv v případě, že si ji lidé vyzkouší s ponožkou a po dezinfekci rukou.

Školy musí bránit shlukování žáků

Základní školy musí po návratu žáků zajistit, aby se při příchodu do školy neshlukovali na jednom místě. Kabinet ve čtvrtek informoval, že po přerušení výuky od 11. května umožní návrat do školy deváťákům, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky.

Žáci nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole, oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO).

Plaga zdůraznil, že návrat deváťáků bude dobrovolný a žáci se budou moci scházet na konzultacích do 15 lidí. „Nikdo nenutí žáky, aby se do 30. června vraceli k povinné školní docházce,“ řekl Plaga. Školy by podle příručky, zpracované úřady a epidemiology, měly dostat volnost v tom, jak zabezpečí stravování žáků. Příručku obdrží v pondělí do datových schránek, uvedl ministr.

Podle dispozic každé školy se budou lišit i další opatření po návratu žáků, řekl Plaga. Školy podle něj musí zabránit „zašpuntování“ dětí před svou budovou před vyučováním. „Jde to zabezpečit různými způsoby, některé školy mají například víc vchodů,“ uvedl ministr. 

Děti v mateřských školách mít roušky nemusí. Úřady si ale přejí, aby ve školkách panovala zvýšená hygiena. „Provoz by měl být relativně normální při dodržení vyšších hygienických požadavků,“ řekl Plaga. Děti by se měly pohybovat co nejvíce venku.

Muzea bude smět navštívit jeden člověk na 10 metrů čtverečních

Do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět po jejich otevření jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu, v kinech by mělo dvojici diváků od dalších oddělit volné sedadlo. 

Muzea budou muset počet návštěvníků omezit.„A nejvíc jeden na deset metrů čtverečních prostorů určených pro návštěvníky. Každá galerie ví, jakou má výstavní plochu a je schopna si napočítat, kolik lidí může do daného prostoru pustit,“ uvedl ministr Vojtěch. Návštěvníci budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy a při příchodu si vydezinfikovat ruce.

Na divadelní, koncertní a cirkusová představení může také dorazit maximálně 100 lidí. „Diváci budou sedět v každé druhé řadě, je nutné, aby byla mezi nimi jedna řada volná,“ uvedl Vojtěch. V kinech by měli sedět maximálně dva lidé vedle sebe, od dalších je musí oddělit jiné sedadlo. „Pokud je to bez pevně umístěných sedadel, pak je nutné sedět opět nejvíc ve dvojicích a jeden a půl metru od ostatních,“ dodal.

V kinech navíc nebude možné prodávat ani jíst potraviny včetně nápojů. „Před zahájením musí být také celé prostory pro zákazníky vydezinfikovány,“ řekl Vojtěch.

Zákazníci na zahrádkách budou muset sedět 1,5 metru od sebe

Zákazníci na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky, upozornil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Na zahrádkách podle něj bude moci chodit obsluha.

Provozovny se zahrádkou mohou mít otevřeno od 11. května, vnitřní prostory restaurací se budou moci zákazníkům otevřít o dva týdny později.

„Zákazníci budou usazeni tak, že v rámci jednoho stolu budou moci sedět bez omezení,“ uvedl Havlíček. Poobědvat tak spolu budou moci rodina, přátelé i známí. Ostatní návštěvníci zahrádky pak budou muset být nejméně metr a půl od ostatních, a podle toho bude muset mít provozovatel rozmístěné stoly. Bude muset zajistit také stejný odstup od kolemjdoucích.

Restaurace nebudou muset dodržovat dvoumetrové odstupy, které jsou povinné v obchodech a dalších provozovnách. „Chtěli jsme vyjít vstříc menším provozovnám,“ vysvětlil to ministr.

Restaurace budou muset podle nových pravidel vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny. 

Nákupní centra musí hlídat dodržování pravidel proti nákaze

Nákupní centra budou muset po svém otevření zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk, který pohlídá dodržování bezpečnostních pravidel zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Návštěvníky také budou muset na tabulích, obrazovkách či rozhlasem o zásadách informovat. Lidé budou muset ve všech prostorách obchodních center dodržovat dvoumetrové rozestupy. 

Nákupní centra, stejně jako všechny ostatní provozovny, budou muset mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci. Krajské hygienické stanice jim pak doporučí, jak mají uklízet a dezinfikovat společné prostory. „Je striktně zamezováno shlukování osob zejména na místech, kde se očekává, že by to mohlo nastat,“ upozornil ministr Karel Havlíček.

Závodit a trénovat bude moci až 100 lidí současně

Od pondělí 11. května umožní vláda sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků. Oznámil to předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Nadále nebudou otevřené kabiny s výjimkou toalet, dodal, sportující ale nebudou muset mít roušky.

Hnilička také vybídl k používání zdravého rozumu v případě sportování dětí, které se stýkají s lidmi ze skupin, pro které je nákaza novým typem koronaviru nejrizikovější.

Od minulého pondělka se profesionální sportovci vrátili k venkovnímu tréninku a zatím se mohou připravovat jen ve skupinách a za dodržení přísných hygienických opatření. Od tohoto pondělí mohly otevřít posilovny či fitness centra, rovněž při dodržování konkrétních podmínek, uzavřeny jsou například společné šatny. 

Zástupkyně ombudsmana žádá o rychlejší uvolnění opatření

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková žádá ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, aby rychleji uvolnili opatření, která se dotýkají ohrožených rodin, lidí s postižením i jejich pečujících. Oznámil to Stanislav Biler z tiskového oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv. Některá z přijatých vládních opatření, která mají řešit epidemii koronaviru, podle Šimůnkové nepřiměřeně dopadají na zranitelné skupiny obyvatel.

Šimůnková se obrátila na ministra zdravotnictví Vojtěcha a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Maláčovou (ČSSD). Žádá o rychlejší rozvolňování terénních a ambulantních služeb. „Pozastavení sociálně aktivizačních služeb se například přímo dotýká životů dětí vyrůstajících v ohrožených rodinách. Děti ohrožené domácím násilím či zneužíváním jsou v tuto chvíli bez potřebné pomoci a podpory,“ uvedla Šimůnková.

Upozornila na to, že tyto rodiny se obtížně orientují v přijatých opatřeních. „V mnoha z nich došlo ke ztrátě příjmů a jsou vysoce ohrožené například ztrátou bydlení. Uzavření škol pro děti a omezení volného pohybu osob může vést k vyostření mnohdy již problematických vztahů v rodinách,“ varovala Šimůnková.

Pendleři na Folmavě protestovali proti povinnému testování

Na hraničním přechodu do Německa ve Folmavě na Domažlicku protestovala v pátek podle policejních odhadů asi stovka pendlerů, kteří denně dojíždějí za prací za hranice. Nelíbí se jim, že pokud chtějí denně přejíždět hranice mezi domovem a zaměstnáním, musí si povinně platit testy na koronavirus metodou PCR.

Po několikatýdenním omezení cest kvůli šíření koronaviru pendlerům vláda v pondělí dovolila opět cestovat do sousedních zemí. Původně nařídila povinné testování jednou za dva týdny, ve čtvrtek čas mezi dvěma povinnými testy zvýšila na jeden měsíc.

Pendleři na Folmavě protestují proti povinnému testování
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Na Folmavě pendleři podepisovali petici proti povinnému testování, kterou chtějí na začátku týdne odeslat na český Úřad vlády. Sešli se tu lidé z Domažlicka, ale i z jiných oblastí. Na transparentech, kterými se vybavili, nazývají povinné testy výpalným pro vládu.

„Scházíme se tady na základě petiční akce na zrušení povinnosti prokazovat se negativním testem. Považujeme tohle nařízení vlády za diskriminační a šikanózní proti pendlerům,“ uvedl hlavní organizátor akce Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic.

Pendlerům vadí, že zatímco oni musejí při cestách do zahraniční mít negativní test na koronavirus, například lidé dojíždějící z Rokycanska, které má jen jednotky prokázaných případů nákazy, do výrazně silněji zasažené Prahy, povinnost testování nemají.

Epidemiologové: Po konci opatření je nutná odpovědnost lidí

Při uvolňování plošných opatření v České republice roste důležitost odpovědnosti jednotlivců v boji proti šíření koronaviru. Vzhledem k výzkumům o šíření viru hraje například nošení roušek ještě větší roli, než se čekalo. Na tiskové konferenci to uvedli náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar.

Opatření proti novému koronaviru by neměla být v budoucnosti celoplošná, ale namířená na konkrétní místa jeho výskytu. Prymula uvedl, že celoplošná opatření před dvěma měsíci zabránila exponenciálnímu rozvoji epidemie ve chvíli, kdy nemoc lidé do Česka přiváželi z dovolených v Itálii a Rakousku. 

Proto v současnosti nastupuje rozvolňování plošných opatření, které umožňuje epidemiologická situace. „Ale virus nespí, stále tu je a v různých lokalitách vidíme, že k šíření dochází,“ upozornil Prymula. Poukázal na neobvyklé chování koronaviru, který se šíří velice rychle v uzavřených zařízeních a rodinách. Stát se tak chce zaměřit na komplexní testování všech lidí v zasažených oblastech či zařízeních, kde se virus objeví.

Začíná fungovat chytrá karanténa

Hygienici by při odhalování nových případů nemoci COVID-19 měli od pátku začít používat principy takzvané chytré karantény. V posledních týdnech se v nich proškolili, jako poslední v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Zlepší hlavně koordinaci a komunikaci testování a odhalování kontaktů nakažených. Spolupracují na tom i medici a armáda.

Ministerstvo zdravotnictví začalo o chytré karanténě jako inspiraci z Jižní Koreje nebo Izraele mluvit ve druhé polovině března. V celém zemi pak měla fungovat od Velikonoc. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se podobné celostátní projekty obvykle připravují několik měsíců i roky.

U každého nakaženého se hygienici i dosud snažili zjistit všechny rizikové kontakty, tedy osoby, se kterými byl nemocný v bližším nebo déle trvajícím kontaktu. U každého by to podle Prymuly měli stihnout do tří dnů.

Obvolávání těchto lidí si mohou nově rozdělit s call centrem, kde pracují vojenští medici, samotné epidemiologické šetření, tedy zhruba hodinový rozhovor, provede epidemiolog z hygieny. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví má každý povinnost hygienikům sdělit všechny okolnosti, které se týkají nákazy.

Pomoci vzpomenout si na rizikové kontakty může lidem takzvaná vzpomínková mapa vytvořená z dat mobilního operátora a platební karty, která ukáže místa pohybu za posledních pět dní. Hygienici je budou moci použít ale jen v případě, že s tím dá nemocný souhlas. Podobně může data poskytnout také mobilní aplikace eRouška, která je součástí chytré karantény.

Hygienici pak všechny kontakty osloví a pošle do preventivní karantény. Po nejméně pěti dnech od posledního kontaktu jim bude udělaný test výtěrem z nosohltanu. Odstup několika dní je podle odborníků potřeba, aby se virus v těle rozvinul a test ho byl schopen odhalit. Podle výsledku testů pak lidé v karanténě buď zůstanou do uzdravení, nebo jim ji lékař ukončí.

Část hygieniků v otevřeném dopise vládě a poslancům uvedla, že podle nich v současné době, kdy přibývá málo nakažených, dohledávání nemocných neurychlí. Zhruba šest desítek podepsaných se ohradilo proti tomu, že by byli „zadržovatelem pokroku“. Reagovali na slova náměstka Prymuly o tom, že zavádění nových systémů nešlo úplně hladce. 

Koronavirus přesunul prvomájové oslavy stran na internet

Poděkování všem občanům a především lidem, kteří bojují v první linii proti koronaviru, nebo příspěvky o lásce, práci a opatřeních vlády zveřejňují u příležitosti Svátku práce na webu politické strany.

Politická uskupení letos musela zrušit svá obvyklá shromáždění a jiné oslavy kvůli koronavirovým opatřením, která umožňují na veřejně dostupných místech pobývat nejvýše v počtu deseti osob.

Vládní sociální demokraté zveřejnili video, ve kterém promlouvají ministři, poslanci, hejtmani či starostové. Představitelé ČSSD vyjadřují respekt lidem, kteří museli kvůli koronaviru ze dne na den změnit svůj život. Opoziční ODS na sociálních sítích kritizuje nepřehlednost vládních opatření proti epidemii koronaviru. Své vzkazy na sítích zveřejnily také další strany.

Podíl zjištěných případů třetí den roste

Počet případů nemoci COVID-19 v Česku za pátek zatím stoupl o 44 na 7726. Počet vyléčených vzrostl za posledních 24 hodin o 78 na 3359 a úmrtí o pět na 240. Počet vyléčených lidí vzrostl od středečního večera o 78 na 3359 a množství zemřelých nakažených koronavirem o pět na 240.

V nemocnicích se podle údajů za čtvrtek léčilo 344 lidí nakažených koronavirem. Oproti středě klesl počet hospitalizovaných o čtyři. Ve vážném stavu bylo ve čtvrtek 67 lidí, o jednoho méně než ve středu. Nejvíce případů je stále v Praze, od čtvrtka v hlavním městě stoupl počet případů nemoci COVID-19 o deset na 1721.

Nárůst počtu potvrzených případů vytrvale zpomaloval od 20. do 27. dubna, kdy se propadl na 41 případů za den. Šlo o nejnižší denní přírůstek pozitivně testovaných od 13. března. Od úterka ale začal denní nárůst případů opět zrychlovat a postupně se zvyšoval i podíl nově zaznamenaných nakažených na množství provedených testů.