Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Od 11. května budou možné akce s účastí do 100 lidí

Události: Pandemie ustupuje, vláda mírní některá opatření (zdroj: ČT24)

Vláda schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti a po předchozím souhlasu sněmovny prodloužila nouzový stav kvůli pandemii do neděle 17. května. Kabinet také upravil omezení pro pendlery, na test budou muset jen jednou do měsíce. Změnila se i pravidla pro nošení roušek, nově je nebudou muset za určitých podmínek mít například děti nebo umělci. Ministři ve čtvrtek také rozhodli, že od 11. května bude možné pořádat akce s účastí do 100 lidí, velké festivaly se ale letos v létě konat nebudou.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na čtvrtečním zasedání vlády předloží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Zároveň plánuje zrušit daňový odpočet u hypoték.
  • Vláda prodloužila nouzový stav do 17. května.
  • Senátoři za ODS a STAN požádají Ústavní soud o zrušení moratoria na výši nájmů. Nelíbí se jim, že zmrazení cen není ohraničené.
  • Testy kolektivní imunity na Olomoucku naplnily kapacitu. Odběrová místa již nepřijímají veřejnost, pouze předem registrované účastníky a jedince pozvané ČSÚ a IKEMem.
  • Vláda upravila pravidla pro nošení roušek. Od pátku je za určitých podmínek nebudou muset mít děti od dvou do sedmi let redaktoři, moderátoři a umělci.
  • Pendleři budou muset nově test na koronavirus na hranicích předložit jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů.
  • ÚZIS predikuje zhruba 8500 nemocných ke konci května. Pandemie podle ředitele ústavu Ladislava Duška ztrácí sílu.
  • Dávky experimentálního léku remdesivir dostaly Nemocnice Na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Přípravek má obdržet také nemocnice Motol a brněnská fakultní nemocnice sv. Anny.
  • Počet úmrtí s nemocí COVID-19 se ve čtvrtek zvýšil o osm, celkem zemřelo už 235 lidí. Vyléčených přibylo na 3281. Potvrzených případů nákazy je 7642.

Vláda schválila návrh na zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. Daňové odpočty zůstanou zachovány i u nových hypoték, ale jen do konce roku 2021. Na tiskové konferenci po  jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Pro nemovitosti nabyté v období od prosince 2019 do prosince 2021 tak platí, že kupující nebude hradit daň z nabytí a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně,“ uvedlo ministerstvo financí. 

Novela by měla mít podle ministryně zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, již daň platit nebudou. Pokud ji někdo již zaplatil, budou mu peníze vráceny. Týká se to tak lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr během prosince 2019 nebo později.

Akce do 100 osob budou už od května, velké festivaly se ruší

Velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky se letos v létě kvůli koronaviru konat nebudou. Po jednání vlády to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vláda ve čtvrtek také schválila návrh zákona o tom, že místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci.

Kulturní akce s účastí do 100 lidí se budou moci podle čtvrtečního rozhodnutí vlády konat od 11. května. „Tisícihlavé mezinárodní festivaly je něco, co si hygienici ani ministerstvo zdravotnictví představit nedovede. Říkám to definitivně. Budeme se samozřejmě bavit, co bude v létě možné. To vám ale teď neřekne nikdo z nás, protože to bude věcí toho, jak se vyhodnotí první krok (účast 100 lidí), jak se to projeví,“ řekl Zaorálek.

Tisková konference po jednání vlády 30. dubna (zdroj: ČT24)

Nová pravidla pro roušky a pendlery

Od pátku nebudou muset nosit roušky děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách. Povinnost se nově nebude vztahovat také na moderátory a redaktory vystupující ve studiu bez hostů a za určitých podmínek i na umělce, kteří například točí film. Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které ve čtvrtek schválila vláda.

Umělci a moderátoři ale budou muset mít test na koronavirus s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny. Pokud provádění díla trvá déle, budou muset umělci být testováni alespoň jednou za dva týdny. Na umělce se ale budou vztahovat i další pravidla. Mezi účinkujícími a dalšími osobami musí být dodržen dvoumetrový odstup. Místo provádění či natáčení díla nebo pořadu musí být pravidelně dezinfikováno, v případě uzavřených prostorů také větráno. Pokud někdo z umělců či spolupracovníků má teplotu 37 stupňů Celsia a vyšší nebo jiné příznaky nemoci COVID-19, nesmí se provádění díla zúčastnit.

Už dříve dostali výjimku z nošení ochranných prostředků dýchacích cest řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté či děti do dvou let.

Vláda zmírnila také podmínky pro pendlery. Ti budou muset test na koronavirus na hranicích předložit jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů. Kabinet věc ve čtvrtek znovu diskutoval po týdnu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nelze s testováním skončit kvůli šíření viru přes rodiny lidí, kteří jezdí každý den do práce za hranice.

Co se ale nemění, je nákupní doba vyhrazená pro seniory. Ta bude v čase 8:00 až 10:00 navzdory postupnému uvolňování vládních restrikcí platit dál. O zrušení by se mohlo mluvit až na začátku června, uvedl Vojtěch na tiskové konferenci. Zatím je podle něj třeba tuto rizikovou skupinu včetně handicapovaných chránit. 

Pandemie ztrácí sílu

Ve čtvrtek se počet úmrtí s nemocí COVID-19 zvýšil o osm, celkem zemřelo 235 lidí a vyléčených je 3281. Ve čtvrtek přibylo také případů nákazy, nově jich testy prokázaly 63, dohromady jich je 7642.

„Situace je stále velmi stabilní a velmi dobrá. Roste počet vyléčených, což považujeme za velmi dobrou zprávu,“ hodnotí vývoj šíření koronaviru v Česku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška pandemie ztrácí sílu.

Podle aktuálních predikcí ústavu se ke konci května nakazí zhruba 8500 lidí, model počítá s průměrným růstem 15 případů denně. V současnosti vyjdou pozitní testy pouhým třem procentům testovaných. Reprodukční číslo se pohybuje kolem 0,7 – to znamená, že jeden nemocný v průměru nenakazí ani jednoho dalšího člověka. „Doposud predikce velmi sedí. Model funguje. V tuto chvíli víme, jak se virus populačně v Česku chová,“ kvituje Dušek.

Ministerstvo zdravotnictví neplánuje rušit nařízení o nošení roušek. Pomohly podle Vojtěcha ve zvládnutí pandemie a při rozvolňování opatření je zásadní, aby si lidé ústa a nos chránili. Debata o rouškách se povede v červnu, míní šéf resortu zdravotnictví.

Brífink ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky z 30. dubna (zdroj: ČT24)

Proti nemoci cílenými zásahy

Pokud by se měla situace zhoršit, je podle ředitele ÚZIS především potřeba včas zachytit nepříznivý trend, aby mu Česko mohlo předejít. „Pro život společnosti je důležité denně sledovat vývoj, krátkodobě predikovat efekt a včas zasahovat lokálně, když dojde k nějaké změně,“ nastiňuje Dušek.

Systém je potřeba nastavit tak, aby byl neustále připraven na případnou druhou vlnu pandemie, ale zároveň umožnil poskytování běžné péče, doplňuje předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. „Budeme se snažit, abychom COVID péči směřovali pouze do menšího počtu nemocnic v daném regionu, abychom uvolnili kapacitu ostatních nemocnic na normální péči,“ avizuje.

Běžný provoz už obnovují nemocnice v Královéhradeckém kraji. K plánovaným výkonům a do ambulancí začaly postupně zvát pacienty, kterým zrušily březnové termíny. Zařízení se ale stále potýkají s nedostatkem sester – kvůli uzavřeným školám jsou jich totiž desítky doma a pečují o děti. Nemocnice v Náchodě, Jičíně a v Trutnově nadále vyčleňují desítky lůžek pro pacienty s koronavirem.

Nemocnice na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice dostaly dávky experimentálního léku remdesivir pro deset pacientů, doplňuje Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ústav podle ní čeká také na dodávku léčiva pro Motol a Fakultní nemocnici sv. Anny v Brně.

Kromě remdesiviru se do nemocnic rozváží i favipiravir. Ten dostala pražská Thomayerova nemocnice, nemocnice v Opavě a požádaly o něj také Bulovka a Fakultní nemocnice v Ostravě a Hradci Králové.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula potvrdil, že chce přesněji cílit na potlačování infekce, například i chytrou karanténou. „Musíme řešit problematiku pendlerů a zařízení pro seniory. Dále je to otázka zdravotnických zařízení a měli jsme problém i s obchodem, kde bylo nakupení případů,“ ilustruje náměstek.

V tuto chvíli podle Prymuly není potřeba rozšiřovat síť laboratoří, které analyzují vzorky. Ministerstvo plánuje cíleněji testovat v případných ohniscích nákazy, což je efektivnější přístup, zdůvodňuje náměstek s tím, že v současnosti jsou takovými regiony například Chebsko či Domažlicko.

Na Olomoucku už se v rámci studie mohou testovat jen předem přihlášení

Naplněnou kapacitu hlásí testy v rámci studie kolektivní imunity na Olomoucku. V Litovli, Uničově i Olomouci se už v tuto chvíli testují pouze předem registrovaní účastníci, v krajském městě navíc ještě lidé pozvaní Českým statistickým úřadem a IKEMem. Studie končí v pátek.

„Ve středu jsme naplnili všechny věkové kohorty. Od nynějška mohou chodit už jen lidé, kteří mají rezervaci v registračním systému. Týká se to i lidí, kteří mají rezervace v sobotu. Ti mohou přijít kdykoliv do pátku do osmnácté hodiny,“ upozorňuje Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny.

V Olomouckém kraji budou restaurační zahrádky zdarma

Některá města v Olomouckém kraji v létě nebudou vybírat poplatek za restaurační předzahrádky, aby podnikatelům v oblasti gastronomie pomohla vyrovnat se s výpadkem tržeb.

Místní poplatek za užívání veřejného prostranství promine například Šternberk. Majitelé restaurací se zahrádkami tam tak ušetří dvě koruny za každý zabraný metr čtvereční a den. Mimořádné opatření bude podle mluvčí radnice Ireny Černocké platit do 31. října. „Bylo přijato s ohledem ke zmírnění dopadů aktuálních vládních omezení,“ uvedla Černocká.

Nájemné za zábor veřejného prostranství letos provozovatelům restauračních zahrádek odpustí také Olomouc. Vybraný poplatek by činil zhruba 1,5 milionu korun. Odpuštění poplatku se týká asi čtyř desítek restaurací a barů. „Chceme tím podpořit restaurační byznys, protože nemáme zájem na tom, aby město bylo po karanténě osiřelé a vylidněné,“ uvedl primátor Mirek Žbánek (ANO).

Restaurace jsou v celém Česku od března kvůli pandemii uzavřené, postupně se začou otevírat od května. Někteří majitelé zatím pouze vaří a jídla prodávají z okénka či je rozvážejí zákazníkům. 

K normálu se pomalu vrací pražští hasiči

Kromě nemocnic se k běžnému fungování vracejí také například hasiči v hlavním městě. Kvůli pandemii stále zůstává omezen kontakt mezi jednotlivými stanicemi, popisuje ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Pražský sbor čítá přes 850 hasičů, přičemž za běžných podmínek jich ve směně slouží kolem 180. Kvůli koronaviru se jejich počet snížil na 120, nyní se vrací k obvyklému číslu: „Ještě pořád nemáme úplně stoprocentně plný stav, ale už se mu blížíme,“ konstatuje ředitel.

Podle Hlinovského se systém proti šíření infekce osvědčil a vedení hasičů nadále sleduje, jak se situace vyvíjí. Tam, kde je to možné, zaměstnanci stále pracují z domova. „Opravdu se snažíme nejenom u směnových hasičů, ale obecně u všech našich lidí nastavit kontakty tak, abychom riziko snížili na únosné minimum a zároveň jsme dokázali pracovat,“ dodává.

Vláda prodložila nouzový stav

Nouzový stav bude v Česku pokračovat až do neděle 17. května. Po úterním souhlasu Poslanecké sněmovny o tom ve čtvrtek podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla vláda. Nouzový stav v Česku trvá od 12. března a bez prodloužení by skončil 30. dubnem.

Vláda chtěla, aby mohl pokračovat až do pondělí 25. května v souvislosti s vládními plány postupného uvolňování restrikcí především v oblasti obchodu a služeb. Sněmovna však na návrh KSČM souhlasila jen s prodloužením do 17. května.

Kabinet chce další trvání restrikcí zajistit novelou zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh, jenž by ministru zdravotnictví umožnil přikázat nošení roušek či regulovat hromadné akce, už nyní čelí kritice opozice, která nesouhlasí s tím, aby takové pravomoci držel jediný ministr. Šéf resortu zdravotnictví Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že úprava zákona bude střídmá a kompetence resortu jen zpřesní. 

Také Schillerová zdůraznila, že by nový zákon neměl dávat ministerstvu možnost zasahovat do závažných opatření, jako je například omezení svobody pohybu či uzavření hranic. Kabinet ho podle ní připravuje, protože i po 17. květnu potřebuje mít jistotu, že některá dílčí opatření bude možné aplikovat.

Babiš uvedl, že kabinet novelu projedná v pondělí 4. května a poslanci se jí budou zabývat následující den ve stavu legislativní nouze. 

Nové legislativě se věnuje i prezident Miloš Zeman, který ve čtvrtek podepsal další balíček zákonů týkajících se koronavirové krize. Konkrétně jde o navýšení zdravotních plateb státu za děti nebo důchodce, změnu v poskytnutí státní záruky za některé úvěry a zvýšení ošetřovného pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek.

Senátoři se obrátí na Ústavní soud

Jiné vládní opatření posoudí Ústavní soud. Senátoři za ODS a STAN se na něj obrátí kvůli moratoriu na výši nájmů. Třicítce zákonodárců z horní komory parlamentu se nelíbí, že zmrazení cen není časově ohraničené, například koncem roku. Senátoři také připravují stížnost na dva zákony, které umožní odklad platby nájmů.

„Zastropování samo o sobě by nebylo problém, protože spousta pronajímatelů už se s nájemníky dohodla, že nájmy zvyšovat nebudou,“ uvedl senátor Zdeněk Nytra (ODS). Problém vidí v tom, že je nařízení v rozporu se zákonem o cenách, který umožňuje cenovou regulaci provést jen na jeden rok. Nařízení vlády přitom dobu, po kterou má platit, ohraničilo trváním protikoronavirových opatření, což podle Nytry může znamenat i dva či tři roky.