Nouzový stav potrvá do 17. května. Poslanci schválili jeho prodloužení

UDÁLOSTI: Sněmovna prodloužila nouzový stav (zdroj: ČT24)

Poslanci v úterý schválili prodloužení nouzového stavu do 17. května. Hlasování původně iniciovala vláda, která se snažila prosadit trvání nouzového stavu až do 25. května. V Poslanecké sněmovně nakonec ale z celkových šesti návrhů zvítězil ten komunistické strany.

Bez prodloužení stavu nouze by podle vlády stát musel od 1. května uvolnit část zákazů a omezení. Podnikatelé by třeba mohli otevřít všechna obchodní centra a restaurace – a to by, jak uvádějí členové kabinetu, znamenalo velké riziko propuknutí druhé vlny nákazy koronavirem.

„Z epidemiologického hlediska je nutné i nadále bránit nekontrolovanému šíření epidemie potřebnými opatřeními a naše země je i nadále ve stavu nebezpečí. I nadále jsou ohroženy životy, zdraví, majetek, ale i vnitřní pořádek a bezpečnost,“ zdůrazňoval premiér Andrej Babiš (ANO). „Věřím, že s další žádostí o prodloužení nouzového stavu tu stojím už naposledy.“

25. květen jako „jediné rozumné řešení“

Podle něj žádal kabinet o prodloužení nouzového stavu i kvůli rozhodnutí soudu, který minulý týden zrušil hlavní omezující opatření ministerstva zdravotnictví zejména v obchodu a službách. Podle soudu je má vydávat vláda podle krizového zákona, což kabinet následně učinil.

Poslední vlna uvolňování obchodu a služeb má nastat právě 25. května. Po tomto datu by už měla podle kabinetu stačit opatření ministerstva přijímaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „Proto mi nedává smysl hlasovat nebo podporovat prodloužení nouzového stavu po dobu kratší, samozřejmě kromě důvodů, které jsou politické,“ hájil kabinetní návrh ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

S tím souhlasil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nouzového stavu je podle něj třeba k postupnému uvolňování opatření a vyhodnocování vlivu těchto kroků. Vládní rozhodnutí jsou dle ministra založená na doporučení epidemiologů a mají svá opodstatnění. „Nedává smysl debata o tom, jestli prodloužíme nouzový stav o týden, deset dní nebo čtrnáct dní. Jediné smysluplné je prodloužit nouzový stav do 25. května,“ řekl Vojtěch.

Úspěch komunistického návrhu

Vládní návrh ale před poslanci nakonec neuspěl, sněmovna naopak přijala ten komunistický, který umožňuje prodloužit nouzový stav pouze o 17 dní – čili do 17. května 2020, což je méně, než žádal kabinet a více, než navrhovala opozice.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa strana zohledňovala trvající ohrožení života a zdraví občanů, současně ale zvažovala nutnost návratu k normálu. „Chceme, aby uvolnění probíhalo tak, jak je možné s vyhasínáním nákazy,“ řekl Filip v Událostech ČT.

KSČM s úspěchem navrhla i dvě doprovodná usnesení. Podle těchto bodů by měla vláda do 10. května předložit sněmovně návrh legislativních změn, které by umožňovaly centrální nákup ochranných pomůcek zejména českých výrobců. Vláda by také do 5. května měla předložit opatření, která budou přijata po skončení nouzového stavu v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Silné ministerstvo jako záložní plán

Vláda nyní hledá cesty, jak zachovat restriktivní omezení mezi koncem nouzového stavu a 25. květnem. Podle premiéra Babiše už v pondělí projedná novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by posílila kompetence ministerstva zdravotnictví tak, že by o restrikcích mohl rozhodovat resort. Měl by mít možnost zakázat nebo omezit provoz obchodů či služeb nebo nařídit používání určitých hygienických opatření.

Příslušnou novelu má připravit šéf ministerstva Vojtěch, sněmovna by se normou mohla zabývat den po vládě a projednat ji ve stavu legislativní nouze. Podle Babiše by zákon mohl Česku posloužit i v případě, že by zemi zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru.

Podle premiéra má nový zákon ministerstvu dát možnost „zakázat nebo omezit činnost obchodních center, obchodních a výrobních provozoven, bazénů, wellness zařízení, veřejné dopravy, všech druhů zdravotnických zařízení, zařízení sociálních služeb a nařídit jim používání hygienických opatření. Dále povinnost používat osobní ochranné prostředky a dezinfekční prostředky. Regulovat hromadné akce, omezit jejich rozsah.“

„Pro nás je to překvapení,“ reagoval na Babišův záměr místopředseda ČSSD Ondřej Veselý s tím, že strana o něm nevěděla. „Že by měl ministr zdravotnictví rozhodovat, kdy budou zavřené obchody a provozy, k tomu jsem zdrženlivý.“

Skeptická je vůči větším pravomocím pro Adama Vojtěcha i Kateřina Konečná z KSČM. „Trošku se děsím toho, že ministr, který byl od ledna upozorňován, že má nakoupit zásoby ochranných prostředků postarat se o zdravotníky, a nic z toho se nestalo, má mít v rukou ještě více kompetencí a pravomocí, to je pro mě velmi rizikové. Nedovedu si představit, že to dáte do rukou člověka, který selhal,“ prohlásila v Událostech, komentářích.

Každá strana přišla s vlastním termínem

Nevládní strany se většinou postavily za prodloužení stavu nouze, ale na kratší dobu. Občanští demokraté i poslanci SPD se vyslovili pro prodloužení jen do 7. května. Pouze do 10. května chtěli nouzový stav prodloužit poslanci za TOP 09 a STAN. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před hlasováním uvedl, že lidovečtí poslanci zvednou ruku pro prodloužení jen o sedm nebo deset dní.

Piráti si před jednáním sněmovny stanovili čtyři podmínky, při jejichž splnění byli pro prodloužení nouzového stavu ochotni hlasovat. Podle jejich předsedy Ivana Bartoše ale vláda na tyto návrhy nijak nereagovala. Na plénu tak nakonec šla řeč o šesti návrzích.

Kabinetu opozice vytýkala i nesrozumitelnost, veřejnost je podle ní zmatená a nevyzná se v chaotických vládních krocích. „Nechápou někdy logiku toho, proč se hobbymarkety otevřou, ale malé prodejny s typově stejným zbožím jsou zavřené nebo se otevřou se čtrnáctidenním zpožděním,“ poznamenal Jurečka. Podle šéfky TOP 09 Markéty Adamové Pekarové zase kabinet nedopověděl na již dříve opozicí vznesené otázky.

Ministr průmyslu a zároveň ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) protiargumentoval, že vláda má plán, který jasně komunikuje. „Nedovedu si představit, že někomu není zcela zřejmý,“ uvedl.

Jasnou argumentaci postrádal i předseda STAN Vít Rakušan. „Čekali jsme, že důvodová zpráva bude plná argumentů, jasných důvodů a scénářů. Není. Čekali jsme, že takové věty, argumenty a scénáře zazní v proslovu pana premiéra. Nezazněly,“ řekl.

„Vláda musí zveřejnit data a prognózy. Proč? Protože i soud vytkl vládě, že ta opatření jsou nedostatečně zdůvodněná,“ prohlásil předseda Pirátů. Konkrétní kroky vlády chyběly i šéfovi ODS Petru Fialovi, podle kterého by navíc vláda neměla zneužívat nouzový stav k útokům na opozici, kterou pak žádá o „pochopení a podporu v hlasování ve sněmovně“. „Je to zběsilá vládní PR jízda, která má spoustu karambolů,“ řekl Fiala.

  • Nouzový stav vládě umožňuje třeba omezit svobodu pohybu a shromažďování. Kabinet může také prolomit nedotknutelnost majetku a omezit svobodu podnikání. Navíc může firmám nařídit přednostní dodávky materiálu některým úřadům – to všechno už stát využil. 
  • Nouzový stav vyhlašuje vláda nebo premiér, ale po prvních třiceti dnech musí jeho případné prodloužení schválit sněmovna. Podle zákona je možné ho využít v případě, že jsou ohrožené životy a zdraví lidí. Kabinet Andreje Babiše požádal o jeho prodloužení už podruhé. Poprvé poslanci umožnili prodloužení o 19 dní, tedy do konce dubna.
  • Verdikt Městského soudu v Praze minulý čtvrtek upřesnil, že některá zásadní omezení – třeba uzavření obchodů nebo restaurací je možné udělat jen podle krizového zákona v rámci nouzového stavu, který také umožňuje třeba snazší nákup ochranných pomůcek.