Zeman podpořil Babiše jako zkušenějšího a opozičního kandidáta

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk podpořil po prvním kole prezidentské volby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Má podle něj větší politickou zkušenost. Zemanovi také vadí, že bývalého vysokého představitele armády a NATO Petra Pavla podpořili někteří politici současné vládní koalice, kvůli čemuž ho označil za vládního kandidáta. Pavel kandiduje díky podpisům občanů. Prezident také podotkl, že v drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják.

Podle Zemana Pavel určitě rozumí armádě, ale nemá kvalifikaci v jiných oblastech. „Podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na témata, která takříkajíc pálí veřejnost, a to jsou v podstatě socio-ekonomická témata,“ poznamenal.

Pavel na Twitteru na Zemanova slova reagoval tak, že Babiš má větší zkušenost s politikou imponující dosluhující hlavě státu, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží. Odmítl, že by byl vládním kandidátem.

Babišovi Zeman po prvním kole negratuloval, protože výsledek považuje za remízu. Expremiérovi podle něj pomohlo, že jej krátce před volbou soud zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo, roli hrála také nedávná návštěva u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a odstoupení odborářského předáka Josefa Středuly z volby.

Středula sice podle Zemana hlasitě podpořil Nerudovou, většina jeho potenciálních voličů ale hlasovala pro Babiše. Zeman dříve vyjádřil podporu Babišovi i Středulovi, Středulu ale přestal podporovat po demonstraci na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnil jen nízký počet lidí.

Průzkumy veřejného mínění podle Zemana tentokrát nebyly daleko od pravdy s výjimkou bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, jež skončila s odstupem třetí. Nerudová si to v závěrečné fázi kampaně zkazila sama, uvedl Zeman.

Zeman očekával, že by černými koňmi volby mohli být podnikatel Karel Diviš a poslanec SPD Jaroslav Bašta. Diviš se ale podle něj v jedné z televizních debat choval jako blázen, když začal napadat ostatní kandidáty místo prezentace svého pozitivního programu. Bašta mohl mít podle prezidenta šanci, protože podepsal Chartu 77 a byl politickým vězněm. Poslancův výrok, že prezident může odvolat vládu, byl ale podle Zemana přinejmenším „krajně sporný“. Bašta skončil pátý, Diviš předposlední. 

První kolo voleb vyhrál Pavel se ziskem 35,4 procenta hlasů, Babiš s ním postupuje do druhého kola z druhého místa se ziskem 34,99 procenta. Nerudová skončila se ziskem 13,93 procenta voličů. Druhé kolo volby se uskuteční 27. a 28. ledna.