Policisté obvinili trojici z podvodu. Tvrdila, že dokáže za úplatek ovlivnit rozhodnutí soudů

Tři lidi obvinili kriminalisté z podvodu. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) chtěli za úplatek ovlivnit rozhodování zlínského krajského a olomouckého vrchního soudu ve prospěch obžalovaných. Požadovali za to desítky milionů korun. Dva z obviněných skončili ve vazbě. Stíhaným hrozí v případě prokázání viny pět až deset let vězení.

Policisté NCOZ v případu zadrželi čtyři lidi, obvinili tři. Server Lidovky.cz v pondělí napsal, že detektivové NCOZ zasahovali mezi podnikateli na Zlínsku.

„Podle našich závěrů měla skupina osob oslovit osoby obžalované z jiné trestné činnosti s nabídkou, že ovlivní ve prospěch obžalovaných prvoinstanční trestní řízení vedené u Krajského soudu v Brně, pobočka Zlín, a následně i odvolací řízení u Vrchního soudu v Olomouci. Za tímto účelem měla být požadována částka v řádech desítek milionů korun,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„Výsledek neovlivnili, ani toho nebyli schopni“

V rámci monitorovaného předstíraného převodu podle něj obvinění převzali za své služby vyšší obnos. „Výsledek samotného trestního řízení však neovlivnili, ani toho ve skutečnosti nebyli schopni, a poté, co byla věc Vrchním soudem vrácena Krajskému soudu v Brně, pobočka ve Zlíně, byli obžalovaní opět odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody,“ uvedl Ibehej.

Podle Lidovky.cz šlo o manžele Jaroslava a Jarmilu Novotné, kterým loni v prosinci krajský soud nepravomocně uložil za únos a vydírání nepodmíněné tresty na sedm let a čtyři roky.

Na návrh dozorujícího žalobce Krajského státního zastupitelství v Brně vzal podle něj ve středu Okresní soud v Uherském Hradišti dva obviněné do vazby. Více informací k případu zatím NCOZ poskytovat nebude.