Čištění Vrbětic od munice skončí do června. Pyrotechnikům zbývá nejtěžších 50 hektarů

Čištění areálu ve Vrběticích skončí do června 2020 (zdroj: ČT24)

Zásah policie ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, zřejmě skončí ve druhém čtvrtletí příštího roku. Policisté a pyrotechnici nadále pracují v okolí druhého vybuchlého skladu, od rozmetané munice jim zbývá vyčistit 48,5 hektaru pozemků.

Vyčistění areálu skončí podle policejního ředitele zlínské krajské policie Jaromíra Tkadlečka ve druhé čtvrtině příštího roku. Původní plány přitom počítaly s ukončením prací do ledna. „K dnešnímu dni jsme ohledali asi 800 sektorů, zbývá jich už jen posledních 50, leč těch nejtěžších a nejsložitějších. Zasáhne do toho i počasí, které nás až na dva nebo tři měsíce přibije k zemi,“ popsal ve středu Tkadleček.

Celková plocha, kterou ve Vrběticích museli odborníci vyčistit, zabírala 1300 hektarů. Nyní zbývá méně než 50 hektarů, ve kterých je ale koncentrace munice, zbraní a výbušnin zcela největší. Je to místo, kde se výbuchy obou skladů částečně překryly. 

Od července 2017 pracují pyrotechnici kolem druhého vybuchlého skladu. „Kolem epicentra dvě bylo nalezeno 6007 kusů munice,“ řekl ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý. Nejčastěji to byly nábojky, dělostřelecké střely a dělostřelecké miny. Odborníci na místě našli také 3,25 kilogramu trhaviny. Většina munice se převáží k zneškodnění do vojenského prostoru Libavá, část pyrotechnici likvidují v dočasné trhací jámě ve Vrběticích.

Pozemky se vrátí majitelům, nemohli na ně pět let vkročit

Od výbuchů byl areál uzavřený, pohybovali se v něm pouze pyrotechnici.  V lesích tak pět let místo lesníků hospodařil kůrovec. „Jihozápadní část areálu je kompletně sežraná. Směrem k epicentrům už jsou kůrovcové souše,“ přiblížil lesní správce Dalibor Olšák z Lesů Jamné.

Po skončení podzimních prací, pravděpodobně v první polovině prosince, vrátí policie vlastníkům nemovitostí v areálu zpět do užívání dalších 43,5 hektaru pozemků. „To bude poslední oblast, kterou jsme schopni uvolnit do doby, než definitivně odejdeme. Tam byl udělán plošný pyrotechnický sběr. Většinou se jedná o drobné vlastníky a Lesy ČR,“ uvedl Tkadleček.

Minulý leden umožnili policisté majitelům pozemků v oblasti u Vlárských strojíren jejich obhospodařování. Dalších zhruba sedm stovek parcel policie zpřístupnila desítkám majitelů loni v červenci. Podle Tkadlečka šlo o 40 až 45 procent území, kam po explozi skladů policie omezovala přístup. Střežené území, které spolu se severní částí areálu zahrnuje i mnoho okolních pozemků, se loni zmenšilo asi na čtyři kilometry čtvereční.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.