Navrhované protipožární opatření repliku kostela v Gutech neochrání. Hasiči ho podruhé zamítli

Druhý návrh protipožárního zajištění repliky kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku zamítli hasiči. Ostravsko-opavské biskupství, které stavbu připravuje, se nevypořádalo s jejich námitkami. Mluvčí biskupství Pavel Siuda potvrdil, že zamítavé stanovisko hasičů obdržel, a řekl, že zahájení stavby repliky kostela se opět odkládá.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely se stavebník, tedy biskupství, vedle jiných nedostatků opět hlavně nevypořádal s námitkami hasičů. Už dříve poukazovali na nedostatečné zabezpečení repliky kostela pro případ požáru a s tím související nebezpečí z prodlení.

„To znamená, že ani podle tohoto druhého předloženého návrhu nebude zajištěn rychlý a účinný zásah jednotek hasičů při hašení a záchranných pracích, pokud bude kontrolou bezpečnosti pověřena soukromá firma,“ řekl Kůdela.

„Informaci o zamítavém stanovisku jsme v těchto dnech obdrželi. Tato skutečnost komplikuje obnovu kostela Božího Těla v Gutech a oddaluje termín zahájení stavby. Přípravné práce na obnovu kostela pokračují a o dalším postupu jednáme,“ řekl Siuda.

Odmítnutí hasičů znovu odkládá začátek stavby

Unikátní kostel z 16. století zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Stavba jeho repliky měla původně začít už loni na podzim, zdržela ji ale mimo jiné jednání s památkáři. Tesaři už připravují dřevo na stavbu a vyrábějí se také zvony.

Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladý muž, který akci vymyslel. Nejnižší pak chlapec, který budovu zapálil, v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.