Případem zapálení kostela v Gutech se bude zabývat Nejvyšší soud. Jeden z odsouzených podal dovolání

Případ jednoho z mužů odsouzených za zapálení vzácného kostela v Gutech na Třinecku ještě posoudí Nejvyšší soud (NS). Odsouzený mladík Jakub Hurník, který dostal druhý nejvyšší trest osm let vězení, si podal dovolání. Informaci ČT potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Karin Kantorová. Další dva odsouzení mladíci se na NS neobrátili. Jejich tresty tak zůstanou pravomocné. Oheň v létě roku 2017 způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná.

 „Mohu potvrdit, že si Jakub Hurník podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Další dva odsouzení se na Nejvyšší soud neobrátili,“ uvedla pro ČT mluvčí Krajského soudu v Ostravě Karin Kantorová.

Tamní soud potrestal tři mladé muže za úmyslné zapálení vzácného kostela z 16. století v červnu loňského roku. Nejvyšší trest 9 let vězení dostal za obecné ohrožení Jan Bortel, který zapálení kostela podle rozsudku vymyslel.

O rok méně si za pomoc k obecnému ohrožení má odpykat Jakub Hurník, který své komplice na místo dovezl. Ten nyní žádá NS o opětovné posouzení případu. Nejnižší trest tří let a šesti měsíců dostal u soudu mladík, který se činu dopustil těsně před dosažením plnoletosti.

Proti původnímu nepravomocnému rozsudku se odvolali všichni tři obžalovaní i žalobce. Mladíci žádali nižší tresty, žalobce u jednoho z nich i zákaz řízení. Olomoucký vrchní soud jim následně tresty loni v říjnu potvrdil.

Požár si natočili na mobil

Vzácný dřevěný kostel ze 16. století zapálili mladíci z Ostravska a Frýdecko-Místecka v srpnu roku 2017. Bortel podle obžaloby zapálení kostela nějakou dobu plánoval. S Jakubem Hurníkem se domluvil, že mu bude k dispozici jako řidič, a s plánem uskutečnit žhářský útok pak seznámil svého tehdy sedmnáctiletého kamaráda.

Společně koupili benzin, který načerpali do čtyř plastových lahví. Nejmladší z nich poté tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté rozlil na ně a kolem nich a škrtl zapalovačem. Jak kostel hoří, si natočili mobilním telefonem.

Kostel Božího Těla ze 16. století byl národní kulturní památkou. Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Historická škoda je však nevyčíslitelná.

Na místě shořelého chrámu vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci, jehož jsou Guty místní částí. Hrubá stavba nového kostela by měla být hotova příští rok.