Červený zámek má být viditelný i z dálky. Pokáceno bude 115 stromů

Kácení přerostlých náletových dřevin začalo v okolí Červeného zámku v Hradci nad Moravicí. Celkem půjde k zemi 115 stromů, které zakrývaly dominantu obce. Projekt je součástí revitalizace zámeckého parku, řekl kastelán zámku Radomír Přibyla.

Červený zámek se říká bývalé hospodářské části zámku v Hradci nad Moravicí. V červeném zámku, jehož barva odpovídá tomuto přízvisku, je hotel. Expozice jsou v hlavních budovách zámku sestávajícího z Bílého zámku a Bílé věže. 

Ještě v období po válce byl zámek dobře viditelný z okolí. Pak se ale stromy na příkrém svahu pod ním nechaly přerůst. Byly jiné priority a dnes dosahují až ke střešní konstrukci.
Radomír Přibyla
kastelán zámku Hradec nad Moravicí

Podle kastelána nechají pracovníci zámku místo vykácených stromů vysázet v areálu nové stromy. Javory, buky a duby budeme vysazovat podle předem vytvořené kompozice, dodal Přibyla. 

Dalším důvodem kácení je i provzdušnění stavby, vykácením stromů se do areálu také dostane více světla. Třetím důvodem je podle kastelána plánovaná tříletá obnova zámku. „Z té strany, kde jsou dnes stromy, budeme stavět lešení,“ řekl.

Dodal, že projekt první etapy opravy zámku bude stát okolo 70 milionů korun. Zahrnovat bude opravu střechy Červeného zámku či výměnu dlažby jednoho z nádvoří. Stavbaři navíc opraví statické vady zámku. Později ma začít výměna topení, rozvodů a podobně.