Veletrhy Brno budou propouštět. Pandemie způsobila propad příjmů

Ztrátu ve stovkách milionů korun vykážou letos Veletrhy Brno, na konci roku jim dojde hotovost. Kvůli omezení pořádání hromadných akcí, kvůli kterému musely zrušit prakticky všechny velké veletrhy, propustí 30 procent lidí. Podle ředitele Jiřího Kuliše se společnost neobejde bez pomoci státu a propouštění může mít i negativní důsledky pro firmy, které jsou na Veletrhy Brno navázané.

„Jsme na ventilátoru. Skončíme rekordní hospodářskou ztrátou v řádu stovek milionů korun a koncem roku nám dojde likvidita. Stále říkám, že i udržovací provoz, a to přes všechna úsporná opatření, stojí desítky milionů korun. Bez tržeb nemůžeme donekonečna platit zaměstnance, daně, pojištění, opravy, údržbu a další věci. Neobejdeme se bez pomoci státu, který nám už půl roku zakazuje podnikat,“ uvedl Kuliš.

Společnost podle něj propustí třicet procent zaměstnanců. Před krizí měla 250 stálých zaměstnanců. Upozornil ale, že se situace dotýká stovek až tisíců lidí v dalších firmách, jejichž podnikání je navázáno na veletržní akce.

Poslední velkou akcí na brněnském výstavišti byl letošní Motosalon na začátku března, ten ale nepatří mezi největší přehlídky. Zrušeny byly letošní ročníky Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který provází další tři veletrhy, i druhé největší Techagro s dvěma doprovodnými akcemi. Techagro mělo přinést do rozpočtu Veletrhů Brno 20 procent obratu, MSV představuje dokonce 35 procent příjmů společnosti.

Zrušeny byly i další výstavní dny, původně na říjen přesunutý Woodtec, tedy veletrh technologií na zpracování dřeva, i vzdělávací Gaudeamus.

Zrušte omezení, požaduje vedení

Generální ředitel Veletrhů Brno dlouhodobě požaduje, aby byly veletrhy vyloučeny z hromadných akcí, pro které platí opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru. Upozorňuje, že pohyb lidí na výstavišti se spíš než velkému koncertu blíží pohybu lidí v nákupních centrech, pro která momentálně žádná omezení neplatí.

Veletrhy Brno loni dosáhly provozního obratu přes miliardu korun, po započítání tržeb z prodeje podílu v hotelu Holiday Inn a dalších obchodních transakcí byl obrat 1,44 miliardy korun. Společnost vykázala zisk 250 milionů korun.