Brněnský mořeplavec zachytil svět 19. století na fotografiích. Rytíře Vávru představí výstava

Brněnskému cestovateli, námořnímu lékaři a přírodovědci Jindřichu Vávrovi se věnuje výstava Čas rytířů dalekých moří v brněnském Pavilonu Anthropos. K vidění bude především jeho unikátní sbírka fotografií, ale i Vávrovy osobní deníky a jiné doklady z cest.

Námořní lékař Vávra, který žil mezi lety 1831 až 1887, doprovázel na cestách příslušníky rakouského dvora a vedle dalších ocenění mu byl za vědecké zásluhy udělen také čestný titul rytíř Dalekých moří, který dal výstavě jméno.

Podle kurátora výstavy Petra Kostrhuna byl právě Vávra vůbec prvním českým cestovatelem, který ze svých zámořských cest cíleně sbíral fotografické doklady.

Rytířský dekret, jímž císař František Josef I. povýšil Vávru roku 1872 do šlechtického stavu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Kolem roku 1857 se lidé začali s fotografií teprve seznamovat a nikdo jiný v českých zemích v takové komplexnosti fotografie nesbíral,“ řekl historik Pavel Scheufler. Dodal, že je to také poprvé, kdy je Vávrova sbírka v takovém rozsahu prezentována.

Kromě unikátního souboru fotografií lidé na výstavě uvidí záznamy jeho deníků, dary z cest jako například samurajskou zbroj a ukázku z jeho zoologické a botanické sbírky. „Z mnoha často velmi vzdálených a exotických zemí přivážel nejen fotografie, mince a jiné doklady, ale také tam sbíral a zpracovával botanický materiál,“ řekla kurátorka výstavy Hana Dvořáková. Kostrhun dodal, že za svůj život Vávra objevil a pojmenoval více než 250 druhů rostlin.