K soudu se vrátí případ muže, který usmrtil ochrnutou manželku a tchyni. Státní zástupce chce vyšší trest

V kauze Rostislava Kotaly, který usmrtil ochrnutou manželku a také tchyni, musí znovu rozhodnout Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší soud totiž vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil se snížením trestu. Původně si měl Kotala odpykat 15 let za vraždu, vrchní soud mu uložil deset let za zabití.

Rostislav Kotala z Ostravy se podle Zemana trestného činu nedopustil ve stavu silného rozrušení, naopak jednal organizovaně, emočně chladně. Byl frustrovaný z rodinné situace, z nároků, které na něj kladla péče o manželku i soužití se stárnoucí tchyní.

„Je logické, že prožíval legitimní a přirozené pocity smutku, tísně a úzkosti, jak bude vypadat budoucnost. Přesto však jeho úvahy o budoucnosti postrádají znaky altruismu, které by nasvědčovaly usmrcení ze soucitu, ale jsou přítomny naopak prvky sobectví, neboť obviněný řeší výlučně svoji situaci, kterou chápe jako bezvýchodnou,“ stálo v dovolání.

Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nepublikoval. Dovolání podal kromě žalobců také Kotala, jeho podnět Nejvyšší soud podle mluvčího žalobců Petra Malého odmítl.

Situace se vyhrotila, když onemocněl i samotný Kotala

Motivem činu byl podle pravomocného rozsudku fakt, že muž už nezvládal péči o svou ochrnutou a bezmocnou manželku a její stárnoucí nemocnou matku. O ženu se staral od roku 2014, kdy jí po krvácení do mozku ochrnuly všechny končetiny. Když se začal zhoršovat i zdravotní stav tchyně, situace na profesionálního řidiče autobusu dopadla s plnou tíží.

Vyhrotila se poslední měsíc, kdy onemocněl i on. Podle obžaloby se tragédie odehrála předloni 16. dubna. Nejprve udusil igelitovým sáčkem tchyni a krátce nato stejným způsobem manželku.

Muž údajně uvažoval také o sebevraždě, ale nevykonal ji. Nejvyšší státní zástupce poukázal na to, že tchyni, která měla zdravotní obtíže přiměřené věku, odstranil Kotala jako první. Poté udusil manželku, která bývala doma jen přechodně, jinak o ni pečovali v sociálním zařízení.