Olomoucký soud snížil trest za usmrcení manželky a tchyně na 10 let

Vrchní soud v Olomouci snížil trest třiašedesátiletému Rostislavu Kotalovi z Ostravy z patnácti na deset let vězení. Původně byl obviněn z vraždy své ochrnuté manželky a nemohoucí tchyně, soud ho ale nakonec odsoudil za zabití. Vzal v úvahu to, že muž, který se o manželku několik let staral, spáchal čin v silném rozrušení. Původně mu přitom hrozilo až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest.

Rostislav Kotala, který pracoval jako řidič autobusu, nezvládal péči o svou ochrnutou a bezmocnou manželku a její stárnoucí nemocnou matku. O svou ženu se staral od roku 2014, kdy jí po krvácení do mozku ochrnuly všechny končetiny. Později se začal zhoršovat i zdravotní stav jeho tchyně a situace se výrazně zhoršila, když onemocněl i on sám. 

Padlo na mne poslední období, poslední zhruba čtyři týdny, to byly týdny na nemocenské. Do práce jsem se chodil odreagovat s fotkou Naděnky. S rodinou jsem to neřešil, byl jsem pořád utahaný.
Rostislav Kotala
odsouzený

„Podle nás právní kvalifikace krajského soudu nebyla přiléhavá. Obžalovaný spáchal skutek v silném rozrušení nebo jiném omluvitelném hnutí mysli, proto je podle nás přiléhavější právní kvalifikace zabití,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik s tím, že z tohoto důvodu přistoupil soud ke snížení trestu, který si muž odpyká ve věznici s ostrahou.

Měl výčitky svědomí a chtěl spáchat sebevraždu

Podle obžaloby se tragédie odehrála loni 16. dubna. Kotala nejdřív udusil igelitovým sáčkem tchyni a krátce nato stejným způsobem usmrtil i svoji manželku. U soudu vypověděl, že po tomto činu chtěl spáchat sebevraždu, což se nakonec nestalo.

 Podle jedné ze znalkyň nahromaděná frustrace a stres hrály v tragickém případu velkou roli. „Neviděl perspektivu dalšího života. V tuto chvíli neviděl řešení a nechtěl ho vidět, chtěl vyřešit situaci v rámci beznaděje,“ vypověděla znalkyně.

Podobný případ vyšetřovali nedávno také kriminalisté v Olomouckém kraji. V Prostějově tam podle nich loni v červnu zabil sedmasedmdesátiletý muž svou vážně nemocnou manželku, kterou udusil. Motivem byl zřejmě špatný zdravotní stav jeho ženy, se kterým se nedokázal smířit. V lednu kriminalisté navrhli obžalobu z vraždy.