Autobusová nádraží na Brněnsku se mění. Opravy Zvonařky ale stále drhnou

Na pohodlnější cestování se můžou těšit lidé z Brna a okolí. Na jihu Moravy vrcholí rekonstrukce brněnského autobusového nádraží u Grandhotelu, která probíhala od dubna za plného provozu. Opravuje se i ve Vyškově. Zpoždění naopak znovu nabírá roky plánovaná rekonstrukce autobusového nádraží Zvonařka v Brně.

Opravy vytíženého nádraží v okolí brněnského Grandhotelu se chýlí ke konci. Už teď ale nabízí přehlednější zastávky a začátkem září se lidem otevře i nová čekárna. „Zrekonstruovali jsme samotný přístřešek, jsou tady dvě nová nástupiště a hlavně zde vznikl nový prostor pro prodejce jízdenek a taky pro cestující,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Opravy stály dopravní podnik téměř 19 milionů korun. Nezapomněl při nich ani na nevidomé nebo vozíčkáře. „Příchod k nástupištím je bezbariérový, jsou zde vodicí linie pro lidi se zrakovým postižením a také zde ještě přibude 3D model s popisky v Braillově písmě,“ popsala Tomaštíková.

Už několik let se naopak odkládá rekonstrukce autobusového nádraží Zvonařka. Práce měly začít o letošních prázdninách, zpozdilo je ale neúspěšné výběrové řízení na zhotovitele.

Podle Antonína Grunda, předsedy představenstva ČSAD Brno-město holding, nyní jeho firma chystá opakované výběrové řízení, s rekonstrukcí by se pak mohlo začít ještě letos.

Naproti Vaňkovce by do budoucna místo stánků měla stát nová odbavovací hala. Nádraží získá i nové osvětlení, aby nepůsobilo i přes den temně. Termín ukončení je zatím stanovený na závěr příštího roku.

Autobusová stanoviště se však neopravují pouze v Brně. Třeba na nádraží ve Vyškově se od začátku prázdnin bagry nezastavily. Do autobusů teď lidé nastupují z provizorních zastávek. Už brzy ale získají nové nástupní ostrůvky a taky větší čekárnu. „Počítá se se zastřešením velké části kolem budovy a bude lepší, pokud vznikne komfortnější stání přímo na těch ostrůvcích. Takže jsme už ladili i podobu zastřešených stání,“ přiblížil místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Za rekonstrukci investor zaplatí desítky milionů korun. Práce na úpravě nástupišť mají být hotové do konce letošního roku.