Lednice zažalovala dvě ministerstva. Radní tvrdili, že ochrana památek omezuje rozvoj obce

Spor obce Lednice, která se názorově střetla s ministerstvy kultury a místního rozvoje kvůli zásahům do územního plánu, řešil v pátek Nejvyšší správní soud (NSS). Dohoda obou úřadů podle vedení Lednice omezila stavební rozvoj obce, která je součástí Lednicko-valtického areálu chráněného UNESCO. Soud stížnost obce zamítl.

Podle dohody ministerstev z roku 2015 se například nemají stavět bytové domy poblíž jedné z lednických alejí, zmenší se plocha pro plánované záchytné parkoviště a na lednické střechy se nebudou umisťovat fotovoltaické panely.

Původně přitom zejména ministerstvo kultury požadovalo ještě přísnější podmínky. „Meziministerská dohoda zmírnila původní požadavky ministerstva kultury. Na rozdíl od něj nevyžaduje úplné vyloučení výstavby v těchto lokalitách, pouze ji omezuje tak, aby dosáhla cílů památkové ochrany Lednicko-valtického areálu. Proto NSS v obecné rovině nezákonnost napadené dohody neshledal,“ uvedl soudce Tomáš Langášek.

Lednická radnice v postupu obou ministerstev spatřovala zásah do práva na samosprávu. Již dříve neúspěšně podala žalobu k Městskému soudu v Praze. Omezení, která plynou z dohody ministerstev, nejsou podle městského soudu nepřiměřená, jejich cílem je ochránit památkové hodnoty a předejít nevratným zásahům.

Rovnováha mezi samosprávou a veřejným zájmem

„Je vhodné zmínit, že nynější svědomitá ochrana v minulosti vybudované památkové zóny, kterou žalovaní (ministerstva) dohodou sledují, nepřináší žalobci jen negativa. Přináší mu též pozitiva turistického ruchu a s tím spojené finance,“ stojí v rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Spor se dostal před NSS už v minulosti. Původně pražský rozsudek zrušil, protože se městský soud nevypořádal se všemi argumenty obce. Napodruhé už doplněný verdikt potvrdil. Dohoda podle NSS představuje vyvážený kompromis mezi veřejnými zájmy a právem obce na samosprávu. Řešení navržená obcí by prý zachování památkové hodnoty zóny Lednicko-valtického areálu nezaručovala.

Lednice patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Česku. Magnetem je zejména zámek s parkem, v okolí je také řada dalších památkově chráněných staveb. Turisté do Lednice jezdí také za vínem nebo kvůli lázeňským službám.