Řidiči konečně zaparkují pod Prašným mostem. O stovku rezidenčních míst se bude losovat

Po třech letech zaparkují v garážích u Prašného mostu v Praze první auta. Radní tento týden schválili předání garáží, které vznikly už při budování tunelového komplexu Blanka, do správy Prahy 6.

Podle mluvčího městské části Ondřeje Šrámka tak nic nebrání tomu, aby se parkoviště začátkem prázdnin otevřelo. „Předpokládaný termín otevření je 1. července,“ dodal Šrámek. Obyvatelé Hradčan, Střešovic, Bubenče a Dejvic se můžou od pátku (1. června) začít hlásit o parkovací místa v garážích.

Pro rezidenty je připravené třetí, největší patro. To nabídne podle městské části více než sto parkovacích míst.

Lidé, kteří budou mít o parkovací místo zájem, ale budou muset podat žádost. „Termín pro podání žádostí je od 1. do 20 června,“ řekl mluvčí Prahy 6.

Zájemci se podle něj mohou hlásit buď elektronicky na stránkách městské části, nebo osobně v Uralské ulici. Tam se nachází pracoviště zón placeného stání. Elektronická databáze tam žadateli vygeneruje číslo, pod kterým se bude moci o parkovací místo ucházet.

O místa se bude losovat

Slosování o parkovací místa se uskuteční krátce po 20. červnu. Pokud by se žadatelů přihlásilo méně, než je potřeba, losovat se nebude.

Podmínky pro získání parkovacího oprávnění jsou stejné jako u modrých zón. „Kvůli omezené kapacitě jsou místa určená pro obyvatele Hradčan, Střešovic, Bubenče a Dejvic,“ vysvětlil Šrámek.

Trvalé bydliště spolu s technickým průkazem prokáže vylosovaný při podpisu smlouvy. Pokud by tak dotyčný neučinil, bude v losování osloven další přihlášený kandidát. Cena za měsíční užívání je 800 korun. Praha 6 bude garáže spravovat prostřednictvím své správcovské firmy SNEO.

Praha 6 kritizuje magistrát za průtahy

Praha 6 kritizuje kvůli průtahům vedení hlavního města. „Na jednu stranu jsem rád, že se garáže konečně otevřou, na druhou je to jasný příklad toho, že sliby typu prostě to otevřeme mají s realitou málo společného,“ uvedl starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09). Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) na dotaz týkající zdlouhavého procesu reagovat nechtěl. Odkázal jen na dodavatele stavby.

Celková kapacita podzemních garáží u Prašného mostu je 370 automobilů a 26 motocyklů. Druhé z podzemních podlaží je určeno pro krátkodobé parkování 129 osobních automobilů a 9 motocyklů. První patro je pak s kapacitou 97 stání pro automobily a 6 pro motocykly určeno pro dlouhodobé parkování pro nerezidenty Prahy 6.

V souvislosti s tunelovým komplexem Blanka se vybudovala dvě parkoviště. První pod Letnou se otevřelo loni v září. Na otevření druhého parkoviště, u Prašného mostu, se čeká už tři roky.