Auta blokují místa před domem, stěžují si Pražané po zavedení kontrol kamerami

Události ČT: Pražané si stěžují na kontroly parkování kamerami (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát čelí stížnostem na systém parkování pro rezidenty. Už ho plošně nekontrolují strážníci, ale automatické kamery na autech. A obyvatelé tvrdí, že teď hledají volná místa mnohem hůř. Podle magistrátu je naopak dodržování vyhrazených zón vyšší, úpravy zvažuje.

Zkontrolovat šestnáct vozů na parkovišti – to zabere sotva půl minuty. Kamery na střeše auta natáčejí značky a porovnávají je s databází. Kontrolních vozidel je v Praze už sedm a denně přijdou asi na 1500 přestupků. Jenže to automaticky neznamená větší disciplínu řidičů.

Ve třech městských obvodech totiž data z aut končila jenom v archivu. Radnice neměly oprávnění se k nim dostat. Dostaly ho až tento týden. „Z těchto databází nyní městské části rozešlou výzvy dále,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Důvodů, proč si lidé stěžují, je ale víc. Časté jsou i stížnosti na to, že zrovna do jejich ulice kontrolorské auto nezajelo už dlouho a přesná čísla o frekvenci kontrol nedokáže říct ani provozovatel.

Ve hře je obnova identifikačních nálepek

Za pocitem některých Pražanů, že je rezidenční zóna už dostatečně nechrání, stojí i možnost pro přespolního zaparkovat za poplatek – zpravidla na jednu až tři hodiny. Kromě toho se přestaly vydávat samolepky a místní teď nevědí, kdo do jejich čtvrti patří a kdo ne.

„V Praze bylo velmi oblíbené, že když lidé na ulici viděli, že někdo nemá samolepku za sklem, tak hned volali policii, aby ho přišla pokutovat,“ doplnil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Přičinlivé místní teď chtějí radnice znovu začít využívat. Někde zvažují, že k virtuálnímu parkovacímu oprávnění začnou vydávat znovu i identifikační nálepky. Magistrát zase přemýšlí nad zřízením webového rozhraní, kde si každý bude moci ověřit, zda v dané lokalitě smí konkrétní auto stát, nebo ne.