Metropole sjednocuje parkovací zóny, od února připojila Prahu 3 a 7

Od února platí v dalších pražských částech jednotný systém parkování. Praha 3 a 7 přechází na stejný systém, který už platil v ostatních městských částech. Řidiči tak nepotřebují parkovací karty, systém je kontrolován elektronicky podle registrační značky vozidla. Ještě během letošního roku by se měly zóny placeného stání rozšířit také na Prahu 4.

Až do konce ledna se parkovací systém vztahoval na centrum města a týkal se také Karlína, Smíchova, Dejvic nebo Kobylis, tedy Prahy 1, 2, 5, 6 a 8. S platností od prvního února se k těmto částem přidala také Praha 3, tedy například Žižkov, a Praha 7, ve které se nachází Letná nebo Holešovice. Řidiči se tu mohou setkat až se třemi základními parkovacími zónami, které jsou označeny pomocí barev.

Jak funguje systém parkování v Praze (zdroj: ČT24)

Rezidenti nebudou muset dávat za okna parkovací karty, ale na úřadě nechají evidovat registrační značku svého vozu. V ulicích budou rovněž nové parkovací automaty, které umožňují platbu v hotovosti a kartou. V automatu řidič zaregistruje registrační značku vozidla a dostane pouze potvrzení o zaplacení, které nemusí dávat za okno.

Parkující auta v ulicích pak kontrolují vozy se speciálními kamerami, které snímají značky. Přenosné přístroje na kontrolu mají k dispozici i strážníci městské policie.

Změny na Praze 3 a 7

V ulicích Prahy 3 už nebudou oranžové a zelené zóny, ale jenom modré, které jsou pouze pro rezidenty, a smíšené fialové zóny. „Pro rezidenty tato změna znamená, že jsou jim nově zpřístupněna všechna místa ve všech zónách v Praze 3,“ uvedla na webu Prahy 3 místostarostka Lucie Vítkovská (ODS). Zóny jsou aktivní od pondělní půlnoci do pátečních 18:00.

Návštěvníci pak mohou zaparkovat ve smíšených fialových zónách, kde mohou za parkování zaplatit v parkovacím automatu nebo v uvedené aplikaci. 

V Praze 7 bude fungovat vedle modré a fialové zóny ještě oranžová zóna, která slouží krátkodobému parkování na dvě až tři hodiny v závislosti na lokalitě. Za parkování je nutné zaplatit v parkovacím automatu nebo pomocí aplikace Virtuální parkovací hodiny.

Nová parkovací místa

V Praze 7 vznikne přechodem na elektronický systém parkovacích zón zhruba 200 nových placených parkovacích míst ve Vrbenského ulici, kde ubude jeden z jízdních pruhů a v něm vznikne 40 parkovacích míst, a ulici Za Elektrárnou, kde radnice zlegalizuje parkování.

V minulých dnech byly v některých ulicích instalovány nové dopravní značky. Vodorovné značení na silnici však zůstává staré, protože nejsou vhodné klimatické podmínky, aby mohlo být nové značení namalováno.

„Pro řidiče to znamená, že se mohou dočasně setkat s místy, kde stávající vodorovné značení není v souladu s novým režimem parkování. V takových místech platí vždy režim stanovený svislým dopravním značením, které je pro řidiče rozhodující,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. V noci na 1. února se zapnuly nové parkovací automaty.