Spadlý strom zastavil vlaky na trati mezi Stráží nad Ohří a Perštejnem. Obnovení se čeká až v noci

Provoz na dvoukolejné železniční trati mezi Stráží nad Ohří na Karlovarsku a Perštejnem na Chomutovsku ráno zastavil spadlý strom, který poškodil troleje. Obnovení dopravy Správa železnic (SŽ) očekává až v noci na sobotu. Původně odhadovala, že by se mohla trať zprovoznit po 9:00. Podle webu Českých drah (ČD) do spadlého stromu narazil osobní vlak, nikdo se nezranil, oprava soupravy ale bude nákladná. Škodu na trati odhaduje SŽ na sedm milionů korun. Omezení je na hlavní trase mezi Chebem a Chomutovem. Dopravu v úseku po nehodě zajišťují náhradní autobusy.

Podle ČD do spadlého stromu krátce po 05:30 narazil osobní vlak. „Po srážce vlaku se stromem u Stráže nad Ohří se naštěstí nikomu nic nestalo. Došlo však ke značnému poškození motorového vozu RegioShark. Jeho návrat na tratě bude trvat delší čas a oprava bude nákladná,“ napsal dopravce na Twitteru. „Poškozená je kabina, čelní sklo, automatické spřáhlo,“ popsal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Výši škody ještě dopravce nestanovil.

Náhradní autobusy jezdí mezi stanicemi Stráž nad Ohří a Perštejn. Přestoupit do nich musejí cestující z rychlíků, které podle webu Českých drah nabírají zpoždění v desítkách minut. Náhradními autobusy musejí jezdit i cestující z osobních vlaků.

„Rozsah poškození je zásadní a velký,“ uvedl ke škodám na trolejích mluvčí SŽ Jan Nevola. Vlaky se proto na trať budou podle něj moct vrátit až kolem půlnoci. Poškozeno je podle Nevoly zhruba sto metrů trakčního vedení nad oběma kolejemi, odhad škody je sedm milionů korun. „Po 18:00 bychom měli znát přesnější termín obnovení provozu,“ dodal.

Podle mluvčí policie Ústeckého kraje Miroslavy Glogovské vlak narazil do stromů v katastru obce Okounov. „Případem se policie zabývá, aby objasnila příčinu pádu stromů. Podle prvotního ohledání ale šlo zřejmě o poryv větru, který vyvrátil stromy. Některé spadly na elektrickou trakci, některé na koleje. Stromy byly ale vyvráceny i s kořeny, takže zřejmě nešlo o zavinění osobou,“ sdělila.

Už druhá nehoda na stejné trati za posledních pár dní

Provoz na stejné trati mezi Chebem a Chomutovem v noci na středu na zhruba sedm hodin zastavila nehoda, při které mezi zastávkami Cheb a Tršnice narazily na železničním přejezdu osobní a spěšný vlak do osobního auta. Nikdo se nezranil. Chebští kriminalisté věc vyšetřují jako podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, uvedla ve čtvrtek policie.

Padesátiletý řidič totiž s osobním vozem uvázl v kolejišti, auto se snažil vyprostit, ale věc nenahlásil na tísňovou linku 112. Ten, kdo uvázl na železničním přejezdu, by měl nahlásit na linku číslo přejezdu, které je na zadní straně skříně závor nebo na zadní straně výstražného kříže v případě, kdy tam závory nejsou.