Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.

Příčinou nehody byla podle spisu vysoká rychlost. Nákladní vlak vjel na přeložku trati s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu třikrát rychleji, vykolejilo při tom 13 ze 17 vagonů. Nikdo nebyl zraněn. Škoda dosáhla 20 milionů korun.

Chebský soud uvedl, že na vině bylo systémové selhání na železnici. Růžičku osvobodil dvakrát, státní zástupce se vždy odvolal. Nyní verdikt potvrdil i krajský soud.

Růžička u soudu vypověděl, že o stavebních pracích ani o omezení rychlosti na trati nevěděl. S poměry na trati se podle svých slov seznámil před jízdou v tištěné podobě, kde nebyly uvedeny žádné mimořádné události, stejně jako v jeho jízdním rozkazu.

Informace zaměstnavatel poslal na služební tablet, ten ale Růžička nečetl. Na trati jel naposledy sedm měsíců před nehodou, kdy tam ještě žádná omezení nebyla. Podle obžaloby se měl strojvůdce seznámit se změnami na trati z tabletu a také neměl přehlédnout značku, která na úsek s omezenou rychlostí upozorňovala. Trať tehdy protínala stavbu obchvatu Mariánských Lázní, a proto vedla obloukem po provizorní přeložce po náspu.