U Mariánských Lázní vykolejil nákladní vlak. Trať bude několik dní uzavřena

Z vykolejeného vlaku u Mariánských Lázní vypadly cisterny s vápnem (zdroj: ČT24)

Na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Plzní vykolejil v neděli odpoledne nákladní vlak. Nehoda, při níž nebyl nikdo zraněn, se stala poblíž Drmoulu na Chebsku. Doprava na důležité trati, kudy jezdí i dálkové vlaky, je zastavena. Cestující přepravují náhradní autobusy. Na místo vyjeli hasiči. Trať bude několik dní uzavřena, podle webu Českých drah by uzavírka mohla trvat do pátku.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se havárie stala okolo 16:30. Vykolejilo podle něj třináct vagonů a jedna lokomotiva.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová předběžně odhadla škodu na poškozených vagonech až na 20 milionů korun, na infrastruktuře pak na devět milionů. Přesná výše škod se ale bude ještě upřesňovat.

„Škody na infrastruktuře budeme teprve upřesňovat po detailní prohlídce. Všechno nasvědčuje tomu, že strojvedoucí překročil povolenou rychlost, která v místě je,“ řekla mluvčí Pistoriusová. Musí se ověřit stabilita náspů, dodala. 

Ředitel SŽDC Jiří Svoboda uvedl na Twitteru, že strojvedoucí asi překročil rychlost až trojnásobně.

Podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala jsou vagony  s cisternami s vápnem mimo násep. „Na kolejích, ale taky vykolejených, je asi pět vagonů. Ostatní jsou mimo trať. Kolem nehody probíhala stavba silničního obchvatu, kam se vápno z vagonů vysypalo,“ popsal Kasal.

Kvůli možnému ohrožení přírodních zdrojů vyrazili na místo i zástupci orgánů ochrany životního prostředí. Provoz mezi stanicemi Mariánské Lázně a Chodová Planá je přerušen.

Dva zranění po srážce vlaku s autem na Pardubicku

Na nechráněném přejezdu v obci Stéblová na Pardubicku odpoledne zastavila dopravu na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi srážka vlaku s osobním autem. Podle webu Českých drah by měla být doprava omezena do devíti hodin večer.

„Osobní auto jelo směrem do Stéblové, vlak, ve kterém cestovalo asi padesát lidí, jel od Pardubic na Hradec Králové. Nikdo z cestujících (ve vlaku) zraněn nebyl. Vlak je asi tři sta metrů za přejezdem, auto odhozené v poli asi dvacet (metrů) od přejezdu, od trati může být dva metry,“ řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Příčiny nehody a to, jestli bylo světelné zařízení v provozu, vyšetřují policie a drážní inspekce.

Janovská sdělila, že na místě zasahovala pozemní záchranná služba z Pardubického kraje a vrtulník ze základny v Hradci Králové. Mluvčí hradecké krajské záchranné služby Ivo Novák informoval, že těžké zranění utrpěla pětadvacetiletá žena, další muž byl zraněn lehce.

„Žena byla při vědomí a byla transportována vrtulníkem na podezření zranění pánve,“ uvedl Novák. Podle něj byla mimo přímé ohrožení života. Muže převezla do pardubické nemocnice sanitka.

Nehoda se stala na přejezdu u motorestu U Rohatýho Kola, nedaleko pomníku, který připomíná jedno z největších železničních neštěstí v dějinách České republiky. V listopadu 1960 se u Stéblové srazily dva osobní vlaky, nehoda si tehdy vyžádala 118 mrtvých a přes sto lidí bylo převezeno do nemocnic.