Vyšetřovatelé požáru obchodního domu v Benešově hledají dva důležité svědky

Kriminalisté vyšetřující požár obchodního domu v Benešově hledají dvě děti, které na místě zachytily kamery a které mohly začínající požár v jednom z obchodů zaznamenat. Jde pravděpodobně o chlapce a dívku v růžové sukni. Policisté by s oběma potřebovali mluvit a vyslechnout je. Mohou být velmi důležitými svědky a mohli by pomoci s objasněním události, informovala o tom na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Policie žádá chlapce a dívku z kamerového záznamu, případně další lidi, kteří by je na záznamu poznali, aby se policistům s důležitými informacemi ozvali na linku 158 nebo na telefonní číslo 606 691 232. Stejně tak by se měli přihlásit případní další svědci, kteří se v době mezi 16:00 a 16:13 pohybovali poblíž nebo uvnitř vietnamské prodejny oblečení a drogerie v prvním patře.

Požár třípodlažní budovy ve Vnoučkově ulici vypukl v pondělí odpoledne. Hořet začalo v obchodě v horním patře, oheň se ale rozšířil a zničil dvě desítky obchodů v prvním a druhém patře. Hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy čtvrtý stupeň poplachu, při zásahu využívali výškovou techniku. Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče. Hašení trvalo do úterního odpoledne. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na 50 milionů korun.

Policisté začali věc vyšetřovat jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Předmětem dalšího šetření policistů bude zjistit, zda požár vznikl nedbalostním jednáním, úmyslně nebo za jeho vznikem stojí technická závada,“ uvedla Schneeweissová.

Konstrukce objektu je kvůli požáru narušená, na jednom místě se propadl strop. Vedení města uvedlo, že chce vlastníkovi budovy poskytovat součinnost tak, aby poničená budova mohla být v krátké době odstraněna nebo opravena. A to podle toho, co stanoví posudek statika.