Brněnští radní schválili výpovědi u tří bytů. Zájemci doložili nepravdivé informace

Rada městské části Brno-střed schválila výpovědi z nájmu u tří bytů. Podle auditu jejich nájemci prokazatelně doložili nepravdivé informace a byt získali na jejich základě. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že radnice zatím zkontrolovala třicet bytů. Celkem pak zkontroluje asi 150 z tří stovek bytů přidělených v uplynulém volebním období. Radnice tím reaguje na kauzu přidělování bytů v Brně-středu, policie v souvislosti s ní obvinila osm lidí, dva jsou ve vazbě.

Rada v pondělí podání výpovědi u prvních tří bytů schválila jednomyslně. „Uvedením nepravdivých informací získali žadatelé výhodu vyššího bodového hodnocení, na základě kterého byli vybráni k uzavření nájemní smlouvy. Zjištění těchto skutečností jednoznačně naplňuje definici jiného závažného důvodu pro vypovězení nájmu podle občanského zákoníku. Výpovědi rozešleme obratem,“ uvedl Mencl.

Audit podle něj odhalil, že zájemci o byty uvedli nepravdivé informace týkající se jejich zaměstnavatele. V dané chvíli byl už zaměstnavatel vymazaný z obchodního rejstříku, tedy neexistoval. Zájemci však díky informaci, že jsou zaměstnaní, dostali více bodů v hodnocení, než kdyby nebyli.

Byty byly v různých ulicích, jejich názvy Mencl neřekl. Výpovědní lhůta činí tři měsíce. Pokud lidé byt neopustí, radnice může podat žalobu na vyklizení. „Smlouvy jsou ale na dobu určitou do února 2024, takže v případě komplikací se nám byt vrátí, když smlouvu neprodloužíme,“ dodal Mencl.

Další prověřování

Oddělení interního auditu kanceláře starosty nadále pokračuje ve třech započatých auditech, a to v kontrole žádosti o byty, které se mají aktuálně přidělovat, v systémovém auditu zaměřeném na identifikaci rizik v systému přidělování bytů k pronájmu a také v hloubkové kontrole žádostí o byt za období let 2018 až 2022.

Za tu dobu radnice podle Mencla přidělila asi tři stovky bytů. „Prověříme asi polovinu z nich. Tam kde se objevují určité znaky týkající se například zaměstnavatelů, umístění v bodovém hodnocení nebo způsobu zařazení na seznam připravovaných bytů k prodeji,“ řekl Mencl.

Dva zásahy

Policie zasahovala v Brně v říjnu dvakrát. Počátkem měsíce to bylo kvůli přidělování bytů v souvislosti s radnicí Brno-střed. Obvinila osm lidí, z toho dva jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise z minulého volebního období na radnici Brno-střed a politik ODS Otakar Bradáč, který získal ve volbách mandát zastupitele městské části, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Bývalá předsedkyně kontrolního výboru Brna-střed Monika Lukášová Spilková (Piráti) už v minulosti uvedla, že existuje podezření na podivné přidělení u desítky bytů. Radnice proto chtěla celou věc prověřit. Lukášová Spilková také spolupracovala s policií při odhalování činnosti.

Podruhé zasahovali policisté v Brně ve druhé půli října, když pátrali v souvislosti s přidělováním bytů a aktivit jedné městské firmy na magistrátním bytovém odboru, v kanceláři tehdejšího končícího primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), který je nominovaný na ministra životního prostředí, ale také na radnici Brno-sever, Brno-Černovice nebo v černovické pískovně. V tomto případě obvinili sedm lidí a dvě firmy.