TÉMA

Vojtěch Mencl

Brněnští radní schválili výpovědi u tří bytů. Zájemci doložili nepravdivé informace

Rada městské části Brno-střed schválila výpovědi z nájmu u tří bytů. Podle auditu jejich nájemci prokazatelně doložili nepravdivé informace a byt získali na jejich základě. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že radnice zatím zkontrolovala třicet bytů. Celkem pak zkontroluje asi 150 z tří stovek bytů přidělených v uplynulém volebním období. Radnice tím reaguje na kauzu přidělování bytů v Brně-středu, policie v souvislosti s ní obvinila osm lidí, dva jsou ve vazbě.
14. 11. 2022|

Brno-střed prověří desítky bytů. Ty přidělené nestandardně bude chtít radnice zpět

Městská část Brno-střed chce prověřit až čtyřicet bytů, u kterých měl kontrolní výbor v uplynulém volebním období podezření na manipulaci při přidělování. Pokud byly byty přiděleny na základě nepravdivých informací, bude rada městské části požadovat jejich vrácení. V kauze přidělování bytů na radnici Brno-střed policie obvinila osm lidí, z toho dva jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:38|

Rada Brna-středu odvolala obviněného Bradáče z funkce předsedy bytové komise

Rada městské části Brno-střed rozhodla o odvolání Otakara Bradáče (ODS) z funkce předsedy bytové komise. Je to reakce na kauzu údajné manipulace s byty na radnici, ve které je obviněný společně s dalšími sedmi lidmi. Dva skončili ve vazbě, kromě Bradáče i jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka. Radní z Brno-střed zadali také zpracování auditu, který má proces přidělování bytů prověřit.
10. 10. 2022|

Svědkem byl jen velký platan. Před třiceti lety Klaus a Mečiar dohodli rozdělení Československa

Po československých parlamentních volbách v červnu 1992 bylo jasné, že zdlouhavé vyjednávání o budoucnosti společného státu nabere jiný směr. Předsedové vítězných stran Václav Klaus (ODS) a Vladimír Mečiar (HZDS) se tenkrát shodli, že jejich představy o budoucnosti společného státu jsou neslučitelné. Proto se 26. srpna 1992 Klaus a Mečiar sešli v brněnské vile Tugendhat, aby vyjednali rozdělení československého státu. Několikahodinového rozhovoru mezi čtyřma očima se nesměli účastnit novináři, jeho obsah tak dodnes zůstává veřejnosti neznámý.
26. 8. 2022|

Vyhořelá vojenská jídelna po třiceti letech zmizela z Kraví hory. Na jejím místě vznikl park

Park Kadetka namísto vyhořelé bývalé vojenské jídelny vznikl na Kraví hoře v Brně. Budova byla téměř třicet let nevyužívaná, uvedla v tiskové zprávě primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Vybudování parku, který je na ploše více než tří tisíc metrů čtverečních, stálo přes devět milionů korun.
19. 10. 2021|

Rozšíření památkové rezervace by zbrzdilo rozvoj, tvrdí starosta městské části Brno-střed

Městská část Brno-střed nesouhlasí s rozšířením městské památkové rezervace, do které by následně spadala více než její polovina. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že tak rozsáhlé vyhlášení památkové zóny způsobí mnoho problémů a jde o nepřijatelný zásah do správy a rozvoje města. Brněnští památkáři ale oponují, že nová pravidla jsou specifická a vlastníky nemovitostí nezatíží.
29. 9. 2020|