Zubař oznámil, že přijme osm set nových pacientů. Lidé ve frontě čekali řadu hodin

Události ČT: Ve frontě na zubaře v Hustopečích čekaly stovky lidí (zdroj: ČT24)

V Česku je dlouhodobě nedostatek stomatologů. Důkazem toho je i fronta pacientů, která se v úterý vytvořila před jednou ordinací v Hustopečích na Břeclavsku. Lékař tam totiž oznámil, že přijme až osm set nových pacientů. Odezva byla obrovská. Lidé, které zubař zaregistroval, ale dostanou termín vstupního vyšetření až v příštím roce.

Kolem 11:00, kdy v ordinaci natáčel štáb ČT, bylo ve frontě zhruba dvě stě zájemců. Dalších 160 lidí už v tu dobu mělo termín vstupní prohlídky. Mezi nimi byli i manželé Procházkovi. „Jsem tady od šesti hodin a do osmi to stálo až úplně na náměstí,“ řekl pan Procházka.  

Zubař Tomáš Kuča chtěl během úterý přijmout všechny nové zájemce. Ministerstvo zdravotnictví totiž začátkem roku vydalo vyhlášku, která umožnila nabrat víc pacientů. Místo dvou preventivních prohlídek ročně mají lidé hrazenou už jenom jednu.

„To znamená, že se tím trošku povolily kapacity, zejména právě v té zubní ordinaci, takže byla možnost nabrat více lidí. Je tady opravdu krize se zubaři, fronta je reálným obrazem toho, jak to je,“ komentuje Kuča.

Lidé si rádi počkají, jinou možnost často ani nemají

V Hustopečích v poslední době skončili tři zubaři, další dentistka bude brzy odcházet na mateřskou. Při takovém nedostatku zubařů se tak stává, že lidé jsou bez stomatologa i několik let. To potvrdil i Vlastimil Wenisch, který nebyl u zubaře tři roky. Zřejmě i to je důvod, proč lidem nevadilo stát ve frontě i několik hodin a na vstupní prohlídku čekat i rok. 

Ani samotné město neví, jak problém s nedostatkem zubařů řešit. „Chtěli bychom sem ty zubaře dostat. Úplně konkrétní plán ale není, protože pro konkrétní plán musíte mít nachystanou ordinaci. A tu my nemáme,“ říká starostka Hana Potměšilová (nestr.).  

Podle dostupných dat České stomatologické komory je průměrný počet pacientů na jednoho zubaře 1228. Nejvíc je jich ve velkých městech. Například v Brně ordinuje téměř šest set stomatologů, na celém Břeclavsku ale jenom 68.