Soud znovu potrestal přerovského politika Dostála za sexuální nátlak, dostal nepravomocně podmínku

Přerovský okresní soud opět potrestal politika Marka Dostála za sexuální nátlak na jeho tehdejší zaměstnankyni podmínkou ve výši jednoho roku se zkušebním odkladem na dva roky. Poškozené musí navíc uhradit nemajetkovou újmu padesát tisíc korun. Soud v kauze, kterou se zabývá od roku 2019, vynesl stejný rozsudek už potřetí. Není pravomocný, obžalovaný se i tentokrát odvolal, vinu popírá.

Marek Dostál podle rozsudku na podzim 2017 zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku, a to podle obžaloby v okamžiku, kdy přišel na schodek v tržbě.

Svou roli u soudu hrálo také to, že se na stranu ženy postavili znalci, kteří její výpověď označili za věrohodnou. Podle nich trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Dostál vinu po celou dobu popírá a tvrdí, že jde z její strany o akt msty kvůli zpronevěře peněz. 

Podle soudce Jana Rektora je nemožné, aby žena přelstila dva soudní znalce, a navíc čtyři roky předstírala psychickou poruchu, kvůli které navštěvovala odborníky. „Trest je podle nás adekvátní, také v otázce náhrady škody soud rozhodl stejně jako v předchozích rozsudcích,“ uvedl soudce. 

Soud vyslechl i údajně zneužívanou ženu

Soud ke stejnému rozhodnutí dospěl po doplnění dokazování. Šlo mimo jiné o výslech údajné oběti v hlavním líčení. Podle žalobkyně Šárky Pivodové se na jejím názoru nic nezměnilo. „Beze všech pochybností je spolehlivě prokázáno, že obžalovaný se žalovaných jednání dopustil,“ řekla žalobkyně.

Dodala, že jednal z pozice zaměstnavatele a zneužil její finanční situace. Byl si z jejího jednání zcela jasně vědom, že s ním pohlavní styk mít nechce a že se mu podvoluje pouze pod tlakem situace, dodala státní zástupkyně. 

Za zpronevěru byla žena potrestána

Dostál svou vinu po celou dobu popíral a tvrdil, že šlo o mstu ženy, která mu zpronevěřila peníze. Během čtyřletého procesu se i tato zpronevěra dostala před soud; ženu soud za tento čin potrestal tříměsíčním podmíněným trestem s ročním zkušebním odkladem včetně náhrady škody 10 tisíc korun.

Obhajoba v případu obvinění ze sexuálního zneužití poukázala na základní nedostatky obžaloby, a to přesného údaje, kdy se měly jednotlivé útoky odehrát. „Na těchto důkazech vinu dokázat nelze,“ mínil jeden z Dostálových obhájců. Podle soudce Rektora však to, že si žena přesný den nepamatuje, neznamená, že se útok nestal.

Obžalovaný byl po posledních komunálních volbách zvolen přerovským radním za ODS. Poté, co případ vyšel najevo, na funkci rezignoval. Následně vystoupil i z ODS, mandát přerovského zastupitele si ponechal. V nadcházejících komunálních volbách znovu kandiduje, je lídrem nově založeného hnutí Srdce Přerova.