Bývalý ředitel skládky Celio na Mostecku přistoupil na dohodu o vině a trestu. Projedná ji soud

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku se soud bude zabývat dohodou o vině a trestu. Se státním zástupcem ji uzavřel bývalý ředitel skládky René Konečný. Na dotaz ČT to uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který bude o návrhu rozhodovat. Podrobnosti dohody však Wenig ani státní zástupce Zdeněk Matula nesdělili. Případ se týká státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu, policie stíhá celkem devět lidí a dvě firmy.

„V případě jednoho z obviněných byl podán soudu návrh na schválení dohody o vině a trestu,“ uvedl pro ČT Matula s tím, že podrobnosti dohody bude prezentovat až před soudem. „Obviněným je inženýr René Konečný,“ potvrdil Wenig. Ani on ale nesdělil, jaký trest Konečný přijal.

Bývalý ředitel skládky Celio René Konečný je jedním z devíti lidí, které policie v případu stíhá. Šest z nich poslal soud v lednu do vazby, jako prvního právě Konečného. Server Seznam Zprávy následně v dubnu s odkazem na advokáta jedné ze dvou obviněných firem napsal, že se Konečný rozhodl s policií spolupracovat. Konečného advokátka Markéta Soukupová na dotazy ČT nereagovala.

V kauze jde o uložení vysoce nebezpečného odpadu na skládce firmy Celio v Litvínově. Česká inspekce životního prostředí na skládce loni v létě našla sudy s vysoce hořlavými styreny, které tam byly převezeny z prostor Kaučuku Kralupy v Nelahozevsi. Ministerstvo financí na likvidaci styrenu vypsalo zakázku, kterou získala firma Aquatest. Podle serveru Seznam Zprávy nabídla nejnižší cenu a zavázala se, že odpad odborně a ekologicky zlikviduje.

Nebezpečné sudy

Sudy však firma podle policistů odvezla na skládku, aniž by je upravila nebo evidovala. Následně na ně údajně navezla jiný odpad, aby je nebylo možné odhalit. Vše pak firma měla krýt fiktivními doklady o řádné likvidaci, které podle policejního usnesení vystavoval právě tehdejší ředitel skládky Konečný. Podle policistů ministerstvo vyplatilo firmě Aquatest přes 3,7 milionu korun, celkově ale skupina chtěla podle serveru z resortu získat přes 10,2 milionu korun.

Podle dosavadních závěrů policie popsaných v obvinění je autorem plánu podnikatel Daniel Kraft, který je proto hlavním obviněným. V době, kdy byly činy podle policistů spáchány, byl členem představenstva v Aquatestu a také členem představenstva ve firmě Celio. Po obvinění byl z orgánů obou společností odvolán.

Společnost Celio na začátku srpna předložila Ústeckému kraji návrh, jak by mohla postupovat při likvidaci sudů s nebezpečným styrenem. Krajský úřad dokumenty předal inspekci životního prostředí, která vydala nařízení zakazující manipulaci se sudy. „Ta ho případně musí zrušit, aby bylo možné k bezpečné likvidaci přistoupit. Po vyjádření inspekce bude úřad v řízení pokračovat,“ dodala mluvčí kraje Magdalena Fraňková.