Na východě Česka bude vydatně pršet až do úterý. Meteorologové prodloužili výstrahu

Události: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Na východě Česka bude vydatně pršet i v pondělí. Meteorologové proto v těchto oblastech prodloužili výstrahu až do noci na úterý. Za 24 hodin tam může spadnout několik desítek milimetrů vody, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na severovýchodě a východě země také platí povodňová pohotovost, stoupat mohou hladiny zejména menších řek.

Srážkové úhrny ve východní polovině Česka mohou být ojediněle až čtyřicet milimetrů za šest hodin nebo šedesát milimetrů za 24 hodin. „Část srážek může na severovýchodě spadnout v bouřkách,“ uvedli meteorologové. Podle nich hrozí podmáčení půdy a následné sesuvy. Lidé by v takových oblastech měli omezit pohyb, protože hrozí pády stromů. Výstraha se týká části Kraje Vysočina, části Pardubického a Královéhradeckého kraje, dále také všech moravských krajů.  

Meteorologové v neděli od rána vyhlásili už několik varování před extrémními srážkami. Týkalo se to například částí Moravskoslezského kraje, Prostějova a Konic v Olomouckém kraji, Moravské Třebové a Dobrušky v Pardubickém kraji či Žamberka v Královéhradeckém kraji. Tyto výstrahy trvaly jen několik hodin, v současné době už žádná z nich vyhlášená není. 

Výstraha před deštěm
Zdroj: ČHMÚ

Klabava klesla na druhý stupeň

Vytrvalý déšť rozvodnil některé toky. Na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni byla dlouho Klabava v Nové Huti na Plzeňsku, v neděli po poledni ale klesla na druhý stupeň. Večer to už byl jediný druhý stupeň, který v Česku platil. Z prvního stupně do normálu se vrátila po desáté hodině i Skalice ve Varvažově na Písecku.

První stupeň platil také pro Třebůvku v Lošticích na Šumpersku a v Hraničkách u Moravské Třebové. Později se ale tok vrátil do normálu. Podle reportérky ČT Anny Hovorkové v Lošticích Třebůvka mezi devátou a desátou večerní klesla přibližně o pět centimetrů. „Ale je pravděpodobné, že během noci ty centimetry půjdou zpátky nahoru,“ upozornila.

Na Prostějovsku, konkrétně na Konicku, se podle Hovorkové vlivem dešťů vylila řeka Romže na louky a do zahrad. Dosáhla druhého stupně. Kolem poledne ale začala její hladina klesat a večer už byla v normálu.

Meteorologové však již varovali, že vzhledem k nasycení povodí z předchozích vydatných dešťů a dalším očekávaným srážkám na severovýchodě a východě republiky může dojít k překročení 2. stupně povodňové aktivity na některých menších vodních tocích. „Jde zejména v oblasti Orlických hor, Jeseníků, Beskyd a jejich podhůří a na některých přítocích Moravy,“ uvedli po poledni meteorologové. V případě intenzivních srážek nevylučují ani krátkodobé překročení 3. stupně. 

Do nedělního rána pršelo za uplynulých 24 hodin nejvíce v západních a středních Čechách, v Praze, dále v pásmu na sever od hlavního města až po hranice s Německem a v Orlických horách a okolí. Po půlnoci a v brzkých ranních hodinách byl vydatný déšť také v Javornickém výběžku v severním podhůří Rychlebských hor, kde spadlo až 73 milimetrů ve Vidnavě. 

Ráno pak pršelo rovněž v oblasti českomoravského pomezí a na Hané. Srážky zasáhly území Svitavské pahorkatiny, Zábřežské vrchoviny, Drahanské vrchoviny a okolí. Ve Třebařově na Svitavsku napršelo 69 milimetrů. 

Déšť ale také zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. V neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo.

Do Žarošic naplavil déšť tuny bahna

Extrémní škody vytrvalé deště nezpůsobily, hasiči ale měli desítky výjezdů. V noci na neděli například v Hustopečích nad Bečvou voda s bahnem tekoucí z polí ohrozila několik objektů a zaplavila parkoviště. Do Žarošic na Hodonínsku v neděli nad ránem rovněž natekly tuny bahna z polí. Podle starosty Jiřího Kacera se naplnily suché poldry, které jsou všude okolo obce, a tak bahno vteklo až na hlavní silnici. Štěstím bylo to, že se bahno nedostalo do sklepů, takže škody by neměly být nijak zásadní a s pomocí hasičů a těžké techniky by měl být hlavní úklid během neděle hotový.

Žarošice jsou rozložené podél Zdravovodského potoka a ze všech stran obklopeny kopci, na nichž jsou intenzivně obdělávaná pole. I proto jsou poldry kolem celé obce. „Dlouhé roky se tu nic podobného nestalo, spíš naši hasiči jezdili pomáhat do okolí,“ řekl Kacer.

V sobotu hasiči odčerpávali vodu z podchodu pod nádražím Praha-Vršovice nebo u hypermarketu v Náchodě.