Jeseníky zaplavují auta. Řidiče často neodradí ani desetitisícová pokuta

CHKO Jeseníky pokutuje řidiče za neoprávněné vjezdy (zdroj: ČT24)

Strážci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky v poslední době zaznamenávají zvýšený počet vozidel na lesních cestách. Návštěvníky vybízí, aby svá auta nenechávali mimo vyhrazená parkoviště. Za porušení jim hrozí až desetitisícová pokuta, ani to však mnohé řidiče neodradí.

Řidiči si často dovolí jet i několik kilometrů za zákaz vjezdu. Auta navíc často nechávají na území CHKO Jeseníky zaparkovaná mimo parkoviště, většinou kvůli zkrácení trasy či neochotě platit parkovné.

Někteří návštěvníci hor dokonce zneužívají oficiální povolenky. „Nejdříve zkontrolujeme, jestli má (řidič) platnou povolenku, pokud ne, tak se ho snažíme najít někde v okolí. Pokud tam ale není, tak si ho jednoduše zaevideujeme - pořídíme fotografie, zjistíme si vlastníka u policie z registru vozidel a pozveme si ho potom k podání vysvětlení,“ popisuje Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Za stání mimo vyhrazená parkoviště můžou strážci CHKO Jeseníky udělit pokutu až deset tisíc korun. V loňském roce byla průměrná výše pokuty 2100 korun.

Víc návštěvníků - víc problémů

Nejčastěji lidé zákazy porušují u stezky na Bílou Opavu, v okolí Karlovy Studánky, případně u parkoviště Hvězda. Jen přes prázdniny ochránci přírody zaznamenají desítky případů. „V letních měsících evidujeme jak my, tak i lesníci větší počet návštěvníků. S tím je spojeno větší množství přestupků,“ potvrdila jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová. 

Ovšem i přes znatelný nárůst návštěvníku v Jeseníkách nepřibývá odpadků. Podle ochránců přírody tomu zřejmě napomáhá jejich apelování na dodržování pravidel. „V terénu instalujeme takové cedulky se stopami po zvířatech a po člověku. Rozlišujeme tedy tyto znaky, a máme tam naše heslo 'Co sis přinesl, to si odnes',“ uvedl Jurka.  

Nejvyšší moravské hory Jeseníky navštíví v letní sezoně statisíce turistů z celého Česka i zahraničí. Jen na Bílé Opavě je to zhruba 180 tisíc návštěvníků za celé léto.