TÉMA

Osobní auto

Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7, o konečné verzi rozhodnou další jednání

Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7, která hovoří o limitech výfukových zplodin pro osobní i nákladní automobily. Nové nařízení aktualizuje limity pro emise výfukových plynů, jako jsou například oxidy dusíku, pevné částice, oxid uhelnatý a amoniak, a zavádí nová opatření ke snížení emisí z pneumatik a brzd a ke zvýšení životnosti baterií. Jaká bude konečná verze nařízení, ukážou až příští týdny.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 20:45|

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Autobusy bouraly na východě Čech a u Prahy, u obou nehod zasahoval vrtulník

Silnici I/9 u Předboje u Prahy v pondělí dopoledne na dvě hodiny uzavřela nehoda autobusu a tří aut, dva lidé jsou zranění, informovali mluvčí policie Pavel Truxa a středočeské záchranné služby Monika Nováková. Už ráno střet autobusu a osobního auta na východě Čech zablokoval silnici I/14, která spojuje Rychnov nad Kněžnou s Náchodem. Při této nehodě utrpěli zranění tři lidé. Komunikace byla v místě nehody neprůjezdná skoro pět hodin. U obou srážek zasahoval záchranářský vrtulník.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 12:35|

Zóny placeného parkování v Plzni se opět rozšíří

Plzeň opět rozšíří zóny placeného parkování. Od 5. září začnou řidiči platit západně od Klatovské třídy a také na parkovišti u bývalého obchodního domu Prior v Ukrajinské ulici nedaleko hlavního nádraží. Informoval o tom plzeňský magistrát. Letos je to přitom už podruhé, co město zóny rozšířilo, od srpna přibyla zpoplatněná parkovací místa ve čtvrti Petrohrad v obvodu Slovany.
24. 8. 2022|

Jeseníky zaplavují auta. Řidiče často neodradí ani desetitisícová pokuta

Strážci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky v poslední době zaznamenávají zvýšený počet vozidel na lesních cestách. Návštěvníky vybízí, aby svá auta nenechávali mimo vyhrazená parkoviště. Za porušení jim hrozí až desetitisícová pokuta, ani to však mnohé řidiče neodradí.
17. 8. 2022|

Česko má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii

Počet osobních aut na českých silnicích se v loňském roce zvýšil o 163 251 na 6,29 milionu vozů. Jejich průměrné stáří se zvýšilo o 0,3 roku na 15,6 roku. Česko tak má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
24. 1. 2022|

U Nymburka se srazila sanitka s osobním autem. Jeden člověk zemřel, další jsou zranění

Mezi Nymburkem a Budiměřicemi se v pátek odpoledne srazila sanitka krajské záchranné služby s osobním autem. Při nehodě zemřela jedna žena, dalších pět lidí se zranilo. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a pět posádek záchranářů. Informovali o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Homolová a policejní mluvčí Pavel Truxa.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 19:04|

V Přerově explodovalo osobní auto. Výbuch podle policie způsobil nástražný systém

V pondělí večer v Sušilově ulici v Přerově explodovalo auto. Za výbuchem podle policie stál nástražný systém, uvedla v úterý policejní mluvčí Miluše Zajícová. Výbuch auta VW Transporter nedaleko obchodního domu nikoho nezranil. Policie případ vyšetřuje pro obecné ohrožení, za které pachateli hrozí až osm let vězení. Kriminalisté po něm nadále pátrají.
31. 8. 2021|

Otevřené okénko nebo pes v autě. Aplikace Varuj mě pomáhá zapomnětlivým řidičům

V Česku začala fungovat nová aplikace Varuj mě, která má upozornit řidiče na to, že zapomněli ve svém autě cennosti, domácího mazlíčka anebo jenom nechali otevřené okénko či rozsvícená světla. Aplikace, kterou vymysleli dva nadšenci z Brna, zatím funguje jenom na telefonech s operačním systémem Android. Uživatel se v programu musí zaregistrovat, řidiči si pak pomáhají navzájem.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 16:12|