Autobusy bouraly na východě Čech a u Prahy, u obou nehod zasahoval vrtulník

Silnici I/9 u Předboje u Prahy v pondělí dopoledne na dvě hodiny uzavřela nehoda autobusu a tří aut, dva lidé jsou zranění, informovali mluvčí policie Pavel Truxa a středočeské záchranné služby Monika Nováková. Už ráno střet autobusu a osobního auta na východě Čech zablokoval silnici I/14, která spojuje Rychnov nad Kněžnou s Náchodem. Při této nehodě utrpěli zranění tři lidé. Komunikace byla v místě nehody neprůjezdná skoro pět hodin. U obou srážek zasahoval záchranářský vrtulník.

Vozy nedaleko Prahy havarovaly kolem 9:30. „Jedna osoba z osobního vozu byla zaklíněná,“ popsal situaci Truxa. Nováková uvedla, že se jednalo o muže, který má vážné poranění hrudníku a nohou. Vrtulník jej přepravil do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Druhá pacientka má úraz hlavy,“ doplnila. Sanitka ji převezla do Fakultní nemocnice Bulovka. 

Nehoda se podle prvotního vyšetřování zřejmě stala tak, že řidič renaultu narozený v roce 1937 jedoucí od obce Předboj nedal přednost autobusu jedoucímu po hlavní silnici, uvedl Truxa. Osobní auto se následkem nárazu roztočilo a postupně narazilo do dalších dvou vozů. Podle dechové zkoušky nebyl žádný z řidičů pod vlivem alkoholu. Okolnosti nehody policisté nadále zjišťují.

Nehoda na Rychnovsku se stala zhruba na půli cesty mezi Bílým Újezdem a Podbřezím kolem půl osmé ráno. „Z (osobního) vozu jsme vyprostili dvoučlennou posádku, je v péči zdravotnické záchranné služby. V autobuse cestovalo asi dvacet lidí, většina je v pořádku. Z autobusu máme hlášeno jedno zranění,“ napsali na Twitteru hasiči. Následně dodali, že jednoho ze zraněných transportoval do nemocnice záchranářský vrtulník, zbylé dva odvezly sanitky.

„Tři osoby byly předány do péče lékařů, dvě z nich jsou z osobního auta a jedna z autobusu. Alkohol u řidiče autobusu negativní, u řidičky osobního vozidla byl nařízen odběr krve. Veškeré okolnosti nehody jsou předmětem dalšího šetření. Silnice je uzavřená, byly vyznačené objízdné trasy,“ uvedla dopoledne policejní mluvčí Konečná. Krátce po poledni doplnila, že frekventovaný silniční tah je znovu průjezdný.