Koupit vstupenku do Adršpašských skal na místě je téměř nemožné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu

Koupit vstupenku do Adršpašských skal na místě je téměř nemožné (zdroj: ČT24)

U vstupu do Adršpašských skal dochází ke konfliktům turistů a pracovníků skalního města. Už dva roky je možné vstupenky zajistit pomocí rezervačního online systému a zájem je takový, že koupit je na místě není téměř možné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu. Pomáhat s organizací musí i strážci přírody.

Desítky metrů dlouhé fronty návštěvníků a policisté regulující dopravu na přeplněných silnicích – tak to vypadalo u Adršpašských skal ještě v roce 2019. Fronty u vstupu do skal už se netvoří. Proces odbavování urychlil online rezervační systém.

Za hodinu smí vstoupit maximálně čtyři stovky návštěvníků. Ne všichni o rezervačním systému ale vědí. Pak se stává, že lidé musí čekat několik hodin na volné termíny, nebo se do skal nepodívají vůbec.

„Přijedete a zjistíte, že se tam nedostanete. Další volný termín je od pěti odpoledne. Čekat samozřejmě nebudeme, máme malé děti. To nejde,“ postěžoval si nespokojený návštěvník. U vchodu tak lidem doporučují pracovníci jiné výlety v okolí.

Čtyři tisíce lidí denně

Některým lidem se ale takové řešení nelíbí. Proto teď strážci přírody kromě dohlížení na dodržování pravidel ve skalách hlídají i u vstupu. „Občas dochází k nějaké nervozitě, nespokojenosti. Tu situaci chápeme, ale nic jiného dělat nejde. Tak jim to podruhé, potřetí vysvětlíme,“ řekl strážce Marián Baško.

Každý prázdninový den si koupí vstupenku téměř čtyři tisíce lidí. Už v osm hodin ráno je vyprodaná většina z nich. „Snažíme se lidem vysvětlovat, proč je ten limit takto nastaven. A že je to dobré jak pro návštěvníka, tak i pro skalní město,“ popsala koordinátorka cestovního ruchu IC Adršpach Kateřina Menšíková.

Podobný rezervační systém využívají už několik let například v Moravském krasu. Tam mají vyprodáno i týden dopředu.