Brněnská vila Stiassni má novou kavárnu. Připomene architekta Wiesnera

Funkcionalistická vila Stiassni, postavená v roce 1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera, má vlastní kavárnu nazvanou Café Ernst. Vnitřní prostor je zároveň výstavou připomínající život a dílo významného architekta. Kavárnu slavnostně otevřeli zástupci města a Národního památkového ústavu, který budovu spravuje.

„Myšlenka na vlastní kavárnu v prostorách vily vznikla už před lety, kdy jsem tady pracovala na pokladně a často odpovídala na dotazy návštěvníků, kde si mohou před prohlídkou dát kávu. Zrovna v Pisárkách, kde vila stojí, v pěší vzdálenosti žádná kavárna není, její otevření bereme tedy i jako službu pro okolo bydlící obyvatele,“ vysvětlila kastelánka vily Kateřina Konečná.

Vnitřní prostor zařízení, kde jsou na fotografiích připomenuta brněnská díla Ernsta Wiesnera, je umístěný do někdejší kuchyně. V létě bude kavárna využívat také lodžii, která se otevírá do prostorné zahrady.

„Spolu s kastelánkou plánujeme zejména přes léto otevřít vilu co nejvíc veřejnosti, chceme nádhernou zahradu co nejvíc využít. Připravujeme akce pro rodiny s dětmi i koncerty. Na zimní období plánujeme degustace s odkazem na kuchyni první republiky,“ řekl provozovatel kavárny Raed Kahwaji.

Prostor podniku navrhovalo architektonické studio RAW. Architekti usilovali o to, aby použité materiály ladily s interiérem vily, na obložení baru je použit stejný kámen, jímž je obložena lodžie.

Celoroční permanentka do zahrady

Kavárna bude otevřená ve stejné době jako celá vila. Vstup do zahrady je sice zpoplatněný, správa vily ale jedná s majitelem kavárny o možné formě kompenzace za zaplacení tohoto vstupného. „Novinkou letošní sezony je celoroční permanentka na vstup do zahrady za 350 korun, která umožňuje vstup kdykoliv v otevírací době,“ popsala Konečná.

Rodina Stiassných patřila mezi brněnskou průmyslnickou smetánku. Z města odešla kvůli nacistické hrozbě. Funkcionalistickou vilu pro ni navrhl architekt Ernst Wiesner, v Hroznové ulici v Pisárkách stojí od roku 1929. Za minulého režimu ji využíval krajský národní výbor jako takzvanou vládní vilu k reprezentačním účelům.

Dnes je ve správě Národního památkového ústavu. V letech 2009 až 2014 se uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce vily, jejíž součástí bylo vybudování Centra pro obnovu památek 20. století.