Firmy na brněnském Veletrhu pro Ukrajinu hledají programátory i skladníky, o akci je velký zájem

Desítky uprchlíků z Ukrajiny přilákal už v prvních minutách po zahájení Veletrh pro Ukrajinu, kde šedesátka zaměstnavatelů nabízí na brněnském výstavišti lidem prchajícím před válkou pracovní místa. Ještě před zahájením veletrhu už kolem stánků vystavovatelů kroužili lidé hledající práci, převahu měly ženy. Akce trvá do pátku.

„Zjistili jsme, že lidé, kteří utíkají před válkou a hledají práci prostřednictvím Úřadů práce, se zcela zbytečně zajímají o práci, pro kterou mají příliš vysokou kvalifikaci. Chtěl bych oslovit všechny příchozí z Ukrajiny, aby se nebáli říci si o dobrou práci, kterou třeba vykonávali na Ukrajině a mají pro ni kvalifikaci. Zaměstnavatelé jsou schopni jim nabídnout dobré podmínky,“ řekl na zahájení veletrhu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Desítky stolků v prvním patře pavilonu B brněnského výstaviště začali lidé obcházet už deset minut před oficiálním zahájením. U každého stolku spolu se zástupcem zaměstnavatele stála i tlumočnice nebo tlumočník. Nabídka pracovních pozic je na akci, která potrvá do pátečních 18:00, velmi široká.

Znalost angličtiny je zásadní

„Máme momentálně volných asi 160 pozic po celém Česku, hledáme převážně profese spojené s IT, ať už vývojáře, architekty, testery, nebo analytiky. Klíčová je u nás znalost angličtiny, na některých pozicích je třeba umět i česky,“ uvedl Martin Blaho ze společnosti CGI IT Czech Republic.

Jen o pár metrů dál hledá nové zaměstnance společnost Gardner Denver, také v ní je hlavním komunikačním jazykem angličtina a uplatnění najdou například účetní. „Volných máme asi 15 míst, rádi bychom zde obsadili alespoň dvě z nich,“ poznamenala za firmu Petra Buřvalová. Nedaleko u dalšího stánku hledá Altas Copco zaměstnance například do zákaznického servisu nebo obchodního oddělení, i tam je angličtina hlavní podmínkou.

Nové zaměstnance se na veletrhu snaží najít i internetový obchod s jídlem Rohlík.cz. Obsadit chce IT pozice, ale hlavně místa ve skladech. „Hledáme jednak takzvané pickery, kteří vyhledávají konkrétní zboží, ale i vyšší pozice. U těch už je potřeba, aby rozuměli česky. Místa nabízíme v Brně i v Praze,“ uvedla Michaela Vlasáková z Rohlík.cz.

Spíš pesimisticky viděla šanci na obsazení deseti volných pracovních míst zástupkyně stavební firmy Kalaha Eva Mazálková. „Potřebujeme zedníky, tesaře, obkladače a pomocné stavební dělníky. Bohužel, jak zatím sleduji zájemce o práci, v naprosté většině jde o ženy, mužů tu bylo jen pár,“ konstatovala Mazálková.

Veletrh pro Ukrajinu začal ve čtvrtek odpoledne a potrvá ještě celý pátek, a to od 9:00 do 18:00. Pořadatelé doufají, že se jim podaří zprostředkovat práci až 2000 lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Akce se účastní šedesátka zaměstnavatelů a součástí programu jsou i semináře a přednášky.